- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Први пут у Кини - представљена најтрагичнија епоха целокупне историје српског народа /фото/

© Фото : Уступљено СпутњикуИзложба Музеја жртава геноцида под називом ,,Симболи страдања: Срби у Другом светском рату“ у Пекингу
Изложба Музеја жртава геноцида под називом ,,Симболи страдања: Срби у Другом светском рату“ у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Пратите нас
Изложба Музеја жртава геноцида под називом ,,Симболи страдања: Срби у Другом светском рату“ биће до 15. августа представљена у простору Културног центра Републике Србије ,,Иво Андрић“ у Пекингу.
У питању је прво представљање у Кини теме страдања припадника нашег српског народа у периоду Другог светског рата.
Средиште поставке чине текстови посвећени жртвама геноцида који је над припадницима српског народа спровела Независна Држава Хрватска. Посебан акценат стављен је на системе концентрационих и логора смрти, као и на најбруталнија и најмасовнија губилишта попут Јадовна, Велебита, Госпића, Глине, Пребиловаца, Јасеновца, Старе Градишке, Сиска, Горње Ријеке, Ђакова и бројна друга.
Знатан део представљеног текстуалног, историјског и визуелног материјала односи се на страдање српске деце у хрватским логорима смрти, посебно имајући у виду да је Независна Држава Хрватска била једина државна творевина у Европи која је током трајања Другог светског рата својевољно и самостално на својој територији успостављала логоре смрти за децу.
Такође, аутори поставке пажњу су усредсредили и на застрашујућу чињеницу да је Независна Држава Хрватска, поред нацистичке Немачке, била једина државна творевина у Европи која је оснивала сопствене логоре смрти, док су све друге окупиране земље представљале простор на коме су нацисти оснивали своје логоре смрти.
© Фото : Уступљено СпутњикуИзложба Музеја жртава геноцида под називом ,,Симболи страдања: Срби у Другом светском рату“ у Пекингу
Изложба Музеја жртава геноцида под називом ,,Симболи страдања: Срби у Другом светском рату“ у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Изложба Музеја жртава геноцида под називом ,,Симболи страдања: Срби у Другом светском рату“ у Пекингу
Ауторски тим поставке дужну пажњу посветио је и улози великог броја припадника клира Римокатоличке цркве у Хрватској у контексту осмишљавања и спровођења геноцида над припадницима српског народа.
Аутори поставке су историчари Јасмина Тутуновић Трифунов, виши кустос у Музеју жртава геноцида, и Гавро Буразор, кустос у Музеју жртава геноцида. Дизајнер поставке је графичар Никола Радосављевић, кустос у Музеју жртава геноцида.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала