РУСИЈА

Немачки медији: Извори потврђују украјинске трагове у експлозијама на „Северном току“

Извори који су упознати са истрагом експлозија на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ потврђују раније наводе медија да трагови воде у Украјину и наводе да нема чињеница које би потврђивале кривицу Русије, саопштили су немачки медији „ЗДФ“ и „Шпигл“.
Sputnik

„Појављује се све више доказа да би иза напада на гасовод 'Северни ток' могли да стоје криминалци повезани са Украјином. Федерално тужилаштво званично наставља истрагу. Међутим, према информацијама 'ЗДФ Фронтал' и 'Шпигл', особе које су упознате са током истраге сматрају да су трагови који воде у Украјину посебно убедљиви. Нема поузданих доказа да су осумњичени из Русије“, пише „ЗДФ“.

Истиче се да истрага и даље повезује експлозије на гасоводима са јахтом „Андромеда“.
„Саопштено је да се група налазила у Украјини и пре и после експлозија у Балтичком мору. На то су указивали технички подаци које су оперативци успели да анализирају. 'ЗДФ' и 'Шпигл' су то сазнали од обавештајних служби“, истиче „ЗДФ“.
Експлозије на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ догодиле су се истовремено 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о намерној диверзији, а Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак о чину међународног тероризма.
Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ“ саопштио је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена.
РУСИЈА
Медији: Украјина дигла у ваздух „Северни ток“
Коментар