- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачка пронашла нове доказе о експлозији на „Северним токовима“

© AP Photo / Swedish Coast GuardСеверни ток
Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Немачка је пронашла трагове експлозивних направа које су узете са јахте. Берлин сматра да је јахта могла да се користи за транспорт експлозива којим је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток" и „Северни ток 2", саопштиле су немачке власти Савету безбедности УН у заједничком писму са Шведском и Данском, преноси „Ројтерс".
У заједничком писму се наводи да Немачка истражује сумњиви терет са јахте, за коју се не зна ко је изнајмио. Берлин још увек утврђује тачан курс брода.

„Према проценама експерата, није искључено да су рониоци могли да поставе експлозив на гасоводима ‘Северни’ ток 1 и ‘Северни ток 2, а који је постављен на дубини око 70-80 метара", наводи се у писму.

Истиче се да је тренутно немогуће установити ко је извршио диверзију и њихове мотиве, посебно на тему тога да ли је диверзијом руководила држава или државни субјект.
У немачкој истразу се спомиње компанија „Фериа Лавова" која је регистрована у Варшави и која је изнајмила јахту „Андромеда" од немачке компаније. Како су писали немачки медији, „Фериа Лавова" нема запослених, ни канцеларије, ни сајт и изгледа да је сумњива компанија. У истрази се разматра и о могућности учешћа и неких Украјинаца у диверзији.
Касније су и извори „Вол стрит џрнала" рекли да су немачки експерти све више уверени да је јахта „Андромеда" заиста и умешана у диверзију, јер је она обилазила свако место на коме је дошло до експлозије. Наводе да је јахта изнајмљена преко туристичке агнеције из Варшаве, која је део мреже украјинских лажних компанија, осумњичених за везе са украјинском обавештајном службом.
У Пољској су оспорили да су државне институција учествовале у догађају, али нису искључили да су пољске компаније могле бити повезане са диверзијом.
Експлозије на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ догодиле су се истовремено 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о намерној диверзији, а Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак о чину међународног тероризма.
Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ“ саопштио је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
СВЕТ
Кина поручила: Ускоро треба окончати истрагу о инциденту на гасоводима „Северни ток“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала