СВЕТ

Сорошев фонд прекида пројекте у Европи, али наставља са радом у Украјини и на Балкану

Председник Фонда „Отворено друштво“ америчког милијардера Џорџа Сороша, Алекс Сорош, изјавио је да ће та организација одустати од низа активности, али да ће се подршка фонда у Украјини и на Балкану наставити.
Sputnik
„Одустаћемо од неких области рада (у Европи)... Такође ћемо значајно смањити особље... Нема сумње да ћемо наставити да подржавамо наш фонд у Украјини“, написао је Алекс Сорош у чланку за „Политико“.
Он је такође обећао да ће наставити да подржава фондове у Молдавији и на Балкану.
Истовремено, Сорош сматра да би победа на америчким председничким изборима 2024. године „МАГА републиканаца“ (екстремне фракције републиканаца, назване по изборном слогану Доналда Трампа „Учинимо Америку поново великом“ – Make America Great Again) била горе за ЕУ него за САД. Такав резултат би угрозио европско јединство и подрио напредак постигнут на многим фронтовима као одговор на рат у Украјина. Он је додао да ће фонд бити прилагођен тако да може да реагује на сваки развој догађаја са обе стране Атлантског океана.
У Русији су Сорошево „Отворено друштво“ и „Отворено друштво – фонд за помоћ“ препознати као непожељне организације од 2015. године. Генерално тужилаштво Русије саопштило је да Сорошеве организације представљају претњу основама уставног поретка Русије и безбедности државе.
Раније је агенција Ројтерс јавила да „Отворено друштво“ планира да прекине већину својих пројеката у Европској унији и пређе на рад у другим земљама.
СВЕТ
Почиње тотална демонтажа: Грађански рат елита у Америци – Маск и Сорош на челу колона
Коментар