- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Почиње тотална демонтажа: Грађански рат елита у Америци – Маск и Сорош на челу колона

© AP Photo / Michel EulerИлон Маск
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
Пратите нас
Тужба суду коју је Илон Маск, власник друштвене мреже Икс, бившег Твитера, најавио против оснивача Фондације за отворено друштво Џорџа Сороша, грађански je рат две елите у САД који је обелодањен у сусрет председничким изборима. То је већ виша фаза тог сукоба и почетак демонтаже модела друштва који оличава Сорош.
У то је уверен спољнополитички коментатор и публициста Синиша Љепојевић, добар познавалац америчке политичке сцене.
Маск је ових дана најавио да ће његова компанија поднети тужбу против Сороша због тврдње да је на његовој мрежи Икс дошло до пораста "инцидената мржње".
Маск је куповином те друштвене мреже, заговарајући слободу говора, укинуо ограничења која су на Твитеру временом увођена, па чак и укидање налога некадашњем председнику Америке Доналду Трампу.
По наводима Маска, управо је обрнуто него што Сорош тврди. Толеранција мањина на мрежи је већа него икада пре, а Сорошеве дезинформације, како је оценио, последица су покушаја да се оправдају драконске мере ограничавања слободе говора.

Две елите – обе државни пројекти

Шта запрово стоји иза овог сукоба који ће, по оцени Љепојевића, сигурно добити судски епилог.
Он за Спутњик објашњава да не треба имати илузију да су и Маскова и Сорошева иницијатива приватне. И једно и друго су, како каже, државни пројекти, само су различите елите.
© AP Photo / Francois MoriЏорџ Сорош је на заласку, а син који га наслеђује нема тај капацитет
Џорџ Сорош у Паризу. - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
Џорџ Сорош је на заласку, а син који га наслеђује нема тај капацитет

„Оно што је Сорош покривао то сада преузимају два човека који су иначе пословни партнери. То су Илон Маск који је у јавности присутан, а други који је много јачи, али се нигде не појављује, је Пјер Омидијар. То је , условно речено, нови Сорош, човек који је власник Пејпала и и власник разних мрежа“, каже наш саговорник.

Сорош на заласку

Други државни пројекат је, како истиче, Сорош који је на заласку, који напушта посао, а син који га наслеђује је мањег капацитета. Ту је проблем што је Сорош махом имао активност ван граница Америке - у Европи, Азији, Русији, јер је то био амерчки интерес, а Сорош млађи почиње да се меша у послове у Америци.
„Елита коју представља Маск и његови људи кажу - то не може, ово је наш забран. Тај део елите који представља Маск, коју у ствари оличава Трамп, схватили су да то више не може тако и да се ствари морају назвати правим именом. И Илон Маск говори оно што и Трамп говори. И изгледа да тај део елите јача“, истиче Љепојевић.
Он напомиње да је Маск разговарао и са руским председником Путином и да је почео да отвара неке канале које актуелна администрација нема, или их не жели.
О том јачању симболично, по његовом мишљењу, говори и то што је пре неколико дана федерална власт легализовала ивермектин који је као средство у борби против короне био проглашен највећим непријатељем, а Трамп га је усред најјаче короне „бранио“.

Грађански рат

© Фото : PixabayСудски поступак који ће Мак покренути против Сороша свакако ће бити инструмент предизборне кампање у Америци
Амерички судија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
Судски поступак који ће Мак покренути против Сороша свакако ће бити инструмент предизборне кампање у Америци
Најава тужбе је, по оцени нашег саговорника, знак померања тог грађанског рата на виши ниво и ту се, сматра он, пре свега ради о унутрашњој ситуацији у Америци, с тим што је то сада избило на видело зато што се приближавају председнички избори.
„Почетак кампање је ојачао и интензивирао тај грађански рат елита и сигурно да ће он до краја председничких избора обележити кампању са иступима као што је Масков против оних који симболизују деструктивни модел који се углавном идентификује са елитом Демократске странке“, оцена је Љепојевића.
То што Маск напада Сороша је, како он то представља, симбол онога што би требало променити у Америци. Значи, да се врати слобода говора, да се врате неки амерички стандарди, да се каже да је бело бело. Деструктивни модел који симболизује Сорош, као државни пројекат био је, каже, подношљив кад је био ван америчких граница. Проблем је, међутим, што се он вратио у Америку.

Демонтажа Сорошовог модела

По оцени Љепојевића, тај судски поступак ће свакако бити инструмент предизборне кампање у смислу стварања јавног мњења за једну другачију опцију. Али, додаје он, није ни Сорош без корена. Судског процеса ће бити, а колико ће то бити ефикасно је велико питање јер ће се вероватно одуговлачити. Такав је њихов правни систем, а и Сорош вероватно рачуна на судије, јер је, како додаје, у минуле четири године добар део судија именован из те Сорошеве опције.
То што сукоб ових елита није до сада био тако видан, не значи да га није било и да није тињало између њих, а доминатна је била она коју симболизује Сорош и актуелна администрација.
„Ово није само почетак, ово је виша фаза тог сукоба и почетак демонтаже тог модела друштва. Трампова председничка кампања ће у ствари бити базирана на демонтажи тог модела друштва деструкције који симболизује Сорош у неком најширем смислу речи“, закључио је Љепојевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала