РЕГИОН

Линта: Хапшење и затворске казне крајишким Србима имају за циљ застрашивање

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је од премијерке Ане Брнабић да упути најоштрији протест хрватском колеги Андреју Пленковићу због хапшења и изречене казне затвора крајишкој Српкињи Милени Борјан у Хрватској.
Sputnik
"Потпуно је јасно и очигледно да казне затвора на које су осуђени Милена Борјан, и нешто раније познати крајишки пјевач Рајко Лалић, имају за циљ да се крајишки Срби застраше и одрекну свог крајишког идентитета", поручио је Линта, наводи се у саопштењу Савеза Срба из региона.
Он је навео да хапшење крајишких Срба значи да они не смеју да јавно певају крајишке и патриотске песме, да објављују фотографије са крајишким и патриотским садржајем и да не смеју да одлазе у свој завичај.
"Поред тога, циљ је да се спречи свечано обележавање сеоских слава на крајишком простору и масовно учешће српског народа у тим прославама", додао је Линта.
Затражио је да Србија пошаље јасну поруку Хрватској да је апсолутно неприхватљиво да се прогоне и затварају крајишки Срби само зато што су поносни на своје крајишко порекло.
"У питању је најгрубље кршење људских права крајишких Срба, односно права на слободно изражавање свог националног, културног и верског идентитета", навео је Линта.
Хрватска полиција је ухапсила Милену Борјан јер је, како се наводи у саопштењу Савеза Срба из региона, на друштвеним мрежама објављивала завичајне и патриотске песме и изражавала љубав према Крајини.
Она је ухапшена у својој кући у селу Плавно код Книна где је дошла из Србије, а Општински суд у Шибенику ју је осудио на 15 дана затвора.
Коментар