- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Линта: Хапшење и затворске казне крајишким Србима имају за циљ застрашивање

© Flickr / Gareth RushgroveХрватска застава
Хрватска застава  - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
Пратите нас
Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је од премијерке Ане Брнабић да упути најоштрији протест хрватском колеги Андреју Пленковићу због хапшења и изречене казне затвора крајишкој Српкињи Милени Борјан у Хрватској.
"Потпуно је јасно и очигледно да казне затвора на које су осуђени Милена Борјан, и нешто раније познати крајишки пјевач Рајко Лалић, имају за циљ да се крајишки Срби застраше и одрекну свог крајишког идентитета", поручио је Линта, наводи се у саопштењу Савеза Срба из региона.
Он је навео да хапшење крајишких Срба значи да они не смеју да јавно певају крајишке и патриотске песме, да објављују фотографије са крајишким и патриотским садржајем и да не смеју да одлазе у свој завичај.
"Поред тога, циљ је да се спречи свечано обележавање сеоских слава на крајишком простору и масовно учешће српског народа у тим прославама", додао је Линта.
Затражио је да Србија пошаље јасну поруку Хрватској да је апсолутно неприхватљиво да се прогоне и затварају крајишки Срби само зато што су поносни на своје крајишко порекло.
"У питању је најгрубље кршење људских права крајишких Срба, односно права на слободно изражавање свог националног, културног и верског идентитета", навео је Линта.
Хрватска полиција је ухапсила Милену Борјан јер је, како се наводи у саопштењу Савеза Срба из региона, на друштвеним мрежама објављивала завичајне и патриотске песме и изражавала љубав према Крајини.
Она је ухапшена у својој кући у селу Плавно код Книна где је дошла из Србије, а Општински суд у Шибенику ју је осудио на 15 дана затвора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала