РУСИЈА

Америка увела санкције „Москвичу“

Вашингтон је проширио санкције против Русије и на новом списку се налази више од 20 особа и неколико десетина компанија, објавила је канцеларија за контролу страних средстава Министарства финансија САД.
Sputnik
На новом списку се налазе: „АвтоВаз“, „Москвич“, „Трансмаршхолдинг“, „Автодор“, „Руска компанија бакра“, Научно-производна компанија „Сатурн“, Научно-производна компанија „Сојуз“, банка „Ак Барс“, „Синко банк“, произвођач аутомобила „Солерс“, оператер на железници „Глобтранс“.
Санкције се односе и на више од сто руских компанија, неколико одбрамбених предузећа у којима се ремонтују авиони, тенкови, оклопна возила и друго оружје: компанија „Новатор“, фабрика „Фјодоров“, Фабрика број 419 за ремонт авиона, фабрика за производњу трактора „Чељабинск“ и друге.
Међу организацијама и компанијама које су повезане са радовима на Арктику и рударством су: „Тајмирски ресурси“, „Тајмирска рударска компанија“, „Северна компанија дијаманата“, „Ростелеком-Солар“, један од најважнијих подизвођача „Гаспрома“ - „Гаспромстрој“ и многи други.
Осим тога, власти у САД-у су на списак санкција уврстили више од двадесет људи, укључујући руске бизнисмене Искандара Махмудова и Андреја Бокарева, као и оснивача и члана савета директора Руске компаније бакра Игора Алтушкина. Вашингтон је поновио санкције заменику министра одбране Алексеју Криворучку.
Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден је у априлу на годину дана продужио налог којим се предвиђа могућност увођења нових санкција Русији. Ограничења предвиђају блокирање имовине на територији Сједињених Америчких Држава.
РУСИЈА
ЕУ избацила реч „олигарх“ из употребе
Коментар