РЕГИОН

Пленковић: Хрватска неће увозити украјинско жито

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да је Хрватска искључиво транзитна земља за украјинско жито и да неће увозити јефтиније украјинске житарице, након што су три чланице Европске уније одлучиле да продуже ембарго на увоз хране из Украјине.
Sputnik
Пленковић је рекао да је украјинском председнику Володимиру Зеленском и украјинским министрима јасно поручено да су, како је навео, "став и жеља Хрватске да буде транзитна земља, а не земља у коју ће доћи енормне количине јефтинијег жита него нашег из Украјине па да онда наши пољопривредници буду у проблему".
Пољска, Мађарска и Словачка одлучиле су у петак да уведу једнострану забрану увоза украјинског жита и других производа из те земље, а Пленковић је рекао да је "очито да су ове земље забележиле да је део тог жита био пласиран на њихово тржиште".
На питање хоће ли Хрватска ићи у том смеру, Пленковић је поновио да хрватске луке служе за транзит украјинског жита трећим земљама.
Украјински званичници потврдили су у септембру да се украјинско жито отпрема преко хрватских лука на Дунаву и Јадранском мору.
Коментар