- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пленковић: Хрватска неће увозити украјинско жито

© AFP 2023 / Odd ANDERSEN Председник ХДЗ-а Андреј Пленковић
Председник ХДЗ-а Андреј Пленковић - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2023
Пратите нас
Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да је Хрватска искључиво транзитна земља за украјинско жито и да неће увозити јефтиније украјинске житарице, након што су три чланице Европске уније одлучиле да продуже ембарго на увоз хране из Украјине.
Пленковић је рекао да је украјинском председнику Володимиру Зеленском и украјинским министрима јасно поручено да су, како је навео, "став и жеља Хрватске да буде транзитна земља, а не земља у коју ће доћи енормне количине јефтинијег жита него нашег из Украјине па да онда наши пољопривредници буду у проблему".
Пољска, Мађарска и Словачка одлучиле су у петак да уведу једнострану забрану увоза украјинског жита и других производа из те земље, а Пленковић је рекао да је "очито да су ове земље забележиле да је део тог жита био пласиран на њихово тржиште".
На питање хоће ли Хрватска ићи у том смеру, Пленковић је поновио да хрватске луке служе за транзит украјинског жита трећим земљама.
Украјински званичници потврдили су у септембру да се украјинско жито отпрема преко хрватских лука на Дунаву и Јадранском мору.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала