РУСИЈА

„Одвратно је и опасно како лаже“: Захарова се обрушила на Фон дер Лајен због Хирошиме

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да су опасне неистините изјаве председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен на рачун Русије.
Sputnik
Наиме, Захарова је обратила пажњу на говор председнице Европске комисије на церемонији доделе награда Атлантског савета – америчког аналитичког центра при НАТО, чији је један од овогодишњих лауреата и јапански премијер Фумио Кишида.

„Фон дер Лајен је одржала прилично упадљив говор. Похвалила је шефа Владе Јапана за подршку кијевском режиму и борбу против Русије. Подсетила је да је његова породица родом из Хирошиме, те да су током нуклеарног бомбардовања 1945. године тамо погинули његови рођаци. О САД и вашингтонским џелатима, који су бацили бомбе на јапанске градове и цивилно становништво – ни речи“, написала је Захарова на Телеграму.

Како је додала, Фон дер Лајен, „која је умешана у највеће корупционашке скандале у историји ЕУ, отишла је корак даље“ – за трагедију у Хирошими окривила је Русију.
Захарова је цитирала председницу Европске комисије.

„Ово су дословце њене речи: 'Многи ваши рођаци су погинули када је нуклеарна бомба сравнила Хирошиму са земљом. Одрасли сте слушајући приче о преживелима и желели сте да и ми чујемо те приче, погледамо у прошлост и научимо нешто о будућности... Русија прети да поново употреби нуклеарно оружје. То је одвратно, опасно, и у сенци (у контексту) Хирошиме – неопростиво'. Одвратно је и опасно то како Урсула фон дер Лајен лаже“, написала је Захарова.

СВЕТ
Генерални секретар УН опет заборавио да помене ко је бацио бомбу на Јапан
СВЕТ
Сећање на бомбардовање Хирошиме: Јапански политичари заборавили кривца, али су поменули Русију
Коментар