СВЕТ

Британски министар: Лондон размешта „тајфуне“ у Пољској за заштиту од Русије

Велика Британија ће распоредити ловце „тајфун“ у Пољској ради заштите ове земље од Русије, саопштио је британски министар одбране Грант Шепс.
Sputnik

„Као одговор на захтев наших пољских пријатеља, ‘тајфун’ нашег ваздухопловства размешта се у Пољску за подршку нашег савезника у НАТО-у против све веће претње од руског мешања“, рекао је Шапс на заседању Конзервативне партије.

Он је додао да је распоређивање борбених авиона у Пољској уочи избора снажан сигнал да Велика Британија подржава слободу и демократију својих савезника.
Министар није прецизирао колико ће авиона конкретно бити послато у Пољску.
Шапс је додао и да је Велика Британија закључила уговоре вредне четири милијарде фунти са водећим компанијама за развој „моћних ударних подморница“.
Парламентарни избори у Пољској биће одржани 15. октобра.
Последњих година Русија примећује незапамћену активност НАТО-а на својим западним границама. Алијанса проширује иницијативе и то назива „обуздавањем руске агресије“. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага Алијансе у Европи. Кремљ је напоменуо да Русија никоме не прети, али да неће игнорисати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе.
СВЕТ
Финска војска склапа тајне уговоре са власницима земље дуж границе с Русијом
Коментар