ДРУШТВО

Тројица научника добила Нобелову награду за хемију

Нобелова награда за хемију додељена је данас Мунгију Бавендију, Луису Брусу и Алексеју Јекимову за њихов рад на малим квантним тачкама, наночестицама толико минијатурним да њихова величина одређује њихова својства.
Sputnik
Данашњу доделу Нобелове награде најавио је Ханс Елегрен, генерални секретар Шведске Краљевске академије наука, пренео је Ројтерс.
Квантне честице имају јединствена својства и у свакодневним уређајима које користимо шире своју светлост, нпр. са телевизијских екрана и из ЛЕД лампи.

„Оне катализују хемијске реакције и њихова јасна светлост може да осветли туморско ткиво у хируршкој дијагностици. Истраживачи су првенствено користили квантне тачке за стварање обојене светлости. Они верују да у будућности квантне тачке могу допринети развоју флексибилне електронике, минијатурних сензора, тањих соларних ћелија и можда шифроване квантне комуникације“, наводи се објави Нобеловог комитета на платформи Икс (Твитер).

Нобелове награде носе новчану награду од 11 милиона шведских круна (1 милион долара), а новац се додељује из фонда творца награде, шведског проналазача Алфреда Нобела, који је умро 1896. године.
ДРУШТВО
Нобелову награду за физику поделило троје научника
Коментар