- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Тројица научника добила Нобелову награду за хемију

© AP Photo / Claudio BrescianiНобеловa наградa за хемију за 2023. годину додељена је Мунгију Бавенди, Лују Брусу и Алексеју Јекимову
Нобеловa наградa за хемију за 2023. годину додељена је Мунгију Бавенди, Лују Брусу и Алексеју Јекимову - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2023
Пратите нас
Нобелова награда за хемију додељена је данас Мунгију Бавендију, Луису Брусу и Алексеју Јекимову за њихов рад на малим квантним тачкама, наночестицама толико минијатурним да њихова величина одређује њихова својства.
Данашњу доделу Нобелове награде најавио је Ханс Елегрен, генерални секретар Шведске Краљевске академије наука, пренео је Ројтерс.
Квантне честице имају јединствена својства и у свакодневним уређајима које користимо шире своју светлост, нпр. са телевизијских екрана и из ЛЕД лампи.

„Оне катализују хемијске реакције и њихова јасна светлост може да осветли туморско ткиво у хируршкој дијагностици. Истраживачи су првенствено користили квантне тачке за стварање обојене светлости. Они верују да у будућности квантне тачке могу допринети развоју флексибилне електронике, минијатурних сензора, тањих соларних ћелија и можда шифроване квантне комуникације“, наводи се објави Нобеловог комитета на платформи Икс (Твитер).

Нобелове награде носе новчану награду од 11 милиона шведских круна (1 милион долара), а новац се додељује из фонда творца награде, шведског проналазача Алфреда Нобела, који је умро 1896. године.
Нобелову награду за физику поделило троје научника - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2023
ДРУШТВО
Нобелову награду за физику поделило троје научника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала