РУСИЈА

Кремљ: Русија нема намеру да изводи нуклеарна тестирања

Могуће повлачење из Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања не значи да Русија намерава да спроводи таква тестирања, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Sputnik
Коментаришући изјаву председника Владимира Путина који је током обраћања на Валдајском форуму рекао да би Русија би могла да повуче своју ратификацију Споразума о забрани нуклеарних тестирања, с обзиром да га Америка није ратификовала, Песков је појаснио да је руски лидер пре свега имао у виду то да ситуација треба да се де факто сведе у исту раван.
„Ми смо одавно потписали и ратификовали споразум, док га Американци нису ратификовали. Како би се то свело у исту раван, председник је рекао да је могуће да се повуче та ратификација, што је касније рекао и председник Државне думе Вјачеслав Володин. Дакле, то не значи намеру да се спроведу нуклеарна тестирања“, појаснио је портпарол Кремља.
Претходно је саопштено да ће Савет Државне думе Русије размотрити повлачење из Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања.
Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања потписан је 1996. године, а Русија га је ратификовала 2000. Међутим, неке земље попут Америке и Кине, још увек нису то урадиле. Истовремено, државе које поседују нуклеарно оружје добровољно су се обавезале да неће спроводити таква тестирања.
РУСИЈА
Национални интереси на првом месту: Русија се повлачи из споразума о забрани нуклеарног тестирања?
РУСИЈА
Кључне поруке Путина на Валдајском форуму
Коментар