- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Русија нема намеру да изводи нуклеарна тестирања

© Sputnik / Ilya Pitalev / Уђи у базу фотографијаГађање из комплекса "Смерч-2"
Гађање из комплекса Смерч-2  - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2023
Пратите нас
Могуће повлачење из Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања не значи да Русија намерава да спроводи таква тестирања, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Коментаришући изјаву председника Владимира Путина који је током обраћања на Валдајском форуму рекао да би Русија би могла да повуче своју ратификацију Споразума о забрани нуклеарних тестирања, с обзиром да га Америка није ратификовала, Песков је појаснио да је руски лидер пре свега имао у виду то да ситуација треба да се де факто сведе у исту раван.
„Ми смо одавно потписали и ратификовали споразум, док га Американци нису ратификовали. Како би се то свело у исту раван, председник је рекао да је могуће да се повуче та ратификација, што је касније рекао и председник Државне думе Вјачеслав Володин. Дакле, то не значи намеру да се спроведу нуклеарна тестирања“, појаснио је портпарол Кремља.
Претходно је саопштено да ће Савет Државне думе Русије размотрити повлачење из Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања.
Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања потписан је 1996. године, а Русија га је ратификовала 2000. Међутим, неке земље попут Америке и Кине, још увек нису то урадиле. Истовремено, државе које поседују нуклеарно оружје добровољно су се обавезале да неће спроводити таква тестирања.
Тестирање нове ракете руског система ПРО у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2023
РУСИЈА
Национални интереси на првом месту: Русија се повлачи из споразума о забрани нуклеарног тестирања?
Руски председник Владимир Путин на пленарној седници јубиларног 20. заседања међународног дискусионог клуба „Валдај“ у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
РУСИЈА
Кључне поруке Путина на Валдајском форуму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала