СПОРТ

Аргентинац открио: Новаку нуђено да намешта мечеве – Федерер и Надал саучесници лошег система

Марко Трунђелити, аргетински тениср, пре четири године открио је јавности да му је понуђен новац за намештање мечева због чега се тада нашао на удару. Аргентинац је тренутно 236. На свету, а за „Ла Национ“ открио је да му је Новак Ђоковић такође говорио о томе како је и њему нуђено да намешта мечеве на шта српски ас никада није пристајао.
Sputnik
У тенису намештање мечева нажалост није толико редак случај на шта је још 2019. године упозорио Марко Трунђелити који је одбио 100.000 долара по намештеном мечу. После тога каријеру је оставио по страни, а сада се поново вратио на терен.
Због искрености и одлуке да сачува част требало је да буде хваљен, а он је наишао на осуде и коментаре да је „цинкарош“ јер је сарађивао и био сведок о намештању мечева. Аргентинца је то болело јер је знао да је учинио добру ствар, а касније је сазнао да је сличну ситуацију имао и Новак Ђоковић.
„Много ме је заболело. Показало се тачним оно што сам причао. Ђоковић је рекао да му је понуђено да намести меч. Сергеј Стаховски, који ме је назвао доушником, касније је изашао и рекао да је и њему нуђено. Сломило ме је све јер нисам очекивао. АТП, ТИУ (Јединица за интегритет тениса )и ИТФ, један ‘убод’ за другим. Све ове организације су биле испод нивоа“, рекао је Трунђелити.
Док се организације попут АТП-а и ИТФ-а нису трудиле да помогну играчима како до сличних ситуација не би долазило, организација ПТПА коју је основао Новак Ђоковић упорно тражи решења.
„Упознао сам Новака на УС Опену и захвалио му се на ономе што ради за играче. Разговарао сам и са Поспишилом: отишао на пар састанака и рекао ми је да је био повређен пар месеци, да је почео да размишља. То што један момак који је био међу 30 најбољих ради је много респектабилније од онога што ради Федерер, који је напустио тенис и вратио се потом само са Лејвер купом“, искрен је Аргентинац.
Када је реч о Новаковим највећим ривалима Роџеру Федереру и Рафаелу Надалу, Трунђелити је разочаран.
„Неопходно је. Свидело се то људима или не, али Федерер и Надал нису никада ништа рекли. Хтели они то да признају или не, они су саучесници у томе колико је систем лош, јер нису говорили нити се борили за права играча. Ако су то икада урадили, било је интерно, али ништа није променило. Ове године су промењене награде за играче на челенџерима, али су и даље срамотне. А изашли смо наводно из најзлатније ере у историји тениса. Не можете бити саучесник у томе да 80-100 људи живи од тениса. Као играчи могу да буду одлични, али као људи који покушавају да унапреде систем, делују веома лоши“, рекао је Трунђелити.
Аргентински тенисер најбољи пласман у каријери имао је управо те 2019. године када је био 112. тенисер света. Током каријере није успевао да дође до титуле, али има два освојена челенџера.
СПОРТ
Алкарас прети, али Новак броји и корача ка магичној цифри – Хамад надомак Топ 100!
СПОРТ
Кирјос брани пријатеља: „Новак најбољи свих времена – не цене га довољно“
СПОРТ
Славни Американац „очитао лекцију“ Алкарасу: Мора да буде пажљив када помиње Новака
Коментар