ДРУШТВО

Објављена прва монографија о страдању Срба на енглеском језику

Музеј жртава геноцида саопштио је данас да је објављена научна монографија историчарке Силвије Крејаковић „Identities of the Victims Executed In Kraljevo In October 1941“, прва о страдању Срба у Другом светском рату у потпуности преведена на страни језик.
Sputnik
Капитално научно дело музејске саветнице Крејаковић је посвећено злочину против човечности почињеном од стране немачких окупационих власти и оружаних снага над цивилима у Краљеву између 15. и 20. октобра 1941. године, саопштио је музеј.
Научну студију Крејаковић је на српском језику Музеј објавио 2013. године, а након три издања, пред домаћом и иностраном јавношћу је сада превод на енглески, „што ће значајно допринети интернационализацији теме страдања Срба у Другом светском рату“, оцењује се у саопштењу.

„Музеј посебно наглашава то да је ово прва научна студија посвећена теми страдања припадника нашег народа током Другог светског рата коју је ова установа културе у целости објавила на страном језику од свог оснивања 1992. године“, наводи се у саопштењу.

Како је наведено, тиме је у оквиру музејске издавачке продукције, која обухвата 150 научних студија, успостављена још једна специјализована едиција „In translatione“, у којој ће бити објављиване најзначајније научне студије српских историчара, посвећене страдању Срба у Другом светском рату, у целости у преводу на страни језик.
Објављивање научне студије Крејаковић у преводу на енглески језик омогућили су Министарство културе, Телеком Србија и Фондација Музеја жртава геноцида, а у плану је да до краја године, осим редовних публикација на српском језику, Музеј објави још две научне студије у преводу на енглески језик.
Коментар