- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Објављена прва монографија о страдању Срба на енглеском језику

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпоменик српским ратницима у Краљеву сачињава фигура српског војника у опанцима, са шајкачом на глави, који испруженом десном руком држи пушку, а другом грли заставу
Споменик српским ратницима у Краљеву сачињава фигура српског војника у опанцима, са шајкачом на глави, који испруженом десном руком држи пушку, а другом грли заставу - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
Пратите нас
Музеј жртава геноцида саопштио је данас да је објављена научна монографија историчарке Силвије Крејаковић „Identities of the Victims Executed In Kraljevo In October 1941“, прва о страдању Срба у Другом светском рату у потпуности преведена на страни језик.
Капитално научно дело музејске саветнице Крејаковић је посвећено злочину против човечности почињеном од стране немачких окупационих власти и оружаних снага над цивилима у Краљеву између 15. и 20. октобра 1941. године, саопштио је музеј.
Научну студију Крејаковић је на српском језику Музеј објавио 2013. године, а након три издања, пред домаћом и иностраном јавношћу је сада превод на енглески, „што ће значајно допринети интернационализацији теме страдања Срба у Другом светском рату“, оцењује се у саопштењу.

„Музеј посебно наглашава то да је ово прва научна студија посвећена теми страдања припадника нашег народа током Другог светског рата коју је ова установа културе у целости објавила на страном језику од свог оснивања 1992. године“, наводи се у саопштењу.

Како је наведено, тиме је у оквиру музејске издавачке продукције, која обухвата 150 научних студија, успостављена још једна специјализована едиција „In translatione“, у којој ће бити објављиване најзначајније научне студије српских историчара, посвећене страдању Срба у Другом светском рату, у целости у преводу на страни језик.
Објављивање научне студије Крејаковић у преводу на енглески језик омогућили су Министарство културе, Телеком Србија и Фондација Музеја жртава геноцида, а у плану је да до краја године, осим редовних публикација на српском језику, Музеј објави још две научне студије у преводу на енглески језик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала