Подкаст

Неле Карајлић: Планета је полудјела, добро је што су Срби уопште живи /видео/

Реалност коју живимо је превазишла Топ листу надреалиста. Нико није могао претпоставити овако спектакуларан почетак 21. вијека. Планета никад није била луђа, са свих страна удара, каже у разговору за Спутњик др Неле Карајлић.
Sputnik
Гостујући у емисији „Маша и...“ музичар, композитор и писац др Неле Карајлић открио је ко су прави пријатељи, а ко издајице Србије, у тешким, преломним тренуцима за нашу земљу када је у питању Косово и Метохија.
„То је врло занимљиво у случају Србије. Ми смо једно вријеме имали Французе као највеће пријатеље, па су нам они окренули леђа. Имали смо сјајне односе са САД 100 година, нарочито за вријеме Вудроа Вилсона и Михајла Пупина који су били пријатељи, али да би само 80 година иза њиховог пријатељства овде по нама почео да пада осиромашени уранијум. Ми имамо веома чудне историјске односе и са Њемцима који су нам као заклети непријатељи. Јесу кад је рат, ал кад је мир ми с њима имамо увек најбоље односе економске, трговинске... Имамо неки код који је везан за Русију и за исток по природи ствари због православља, а с друге стране наши најумнији људи су студирали у Бечу. И онда из свега тога ви добијете једну ситуацију у којој прво помислите – Боже драги, то што смо ми живи то је већ јако добар резултат“, објашњава наш саговорник.
Оснивача легендарне групе „Забрањено пушење“ смо питали и како, поред све веће забране пушења у свету, коментарише забрану руске културе, спорта и медија.
„Што се тиче руске културе, то је као да сам себи пуцаш у ноге, да кажеш дјеци – немојте читат Тургењева, немојте читат Јесењина, немојте читат Достојевског, немојте слушат Чајковског, немојте слушат Римског-Корсакова... Ти на крају дођеш до тога да једино што треба да читаш је евентуално Дикенс, пошто Шекспира не можеш да разумијеш јер је писан старим енглеским језиком“, поручује Карајлић.

О емисији „Маша и ...“

„Маша и ...“ је емисија портала Спутњик Србија у којој новинарка Маша Радовић у форми кратког видео-интервјуа разговара са познатим личностима из света политике, културе, спорта... Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Коментар