- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Неле Карајлић: Планета је полудјела, добро је што су Срби уопште живи /видео/

© Sputnik / Спутњик СрбијаМаша Радовић и Неле Карајлић
Маша Радовић и Неле Карајлић - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2023
Пратите нас
Реалност коју живимо је превазишла Топ листу надреалиста. Нико није могао претпоставити овако спектакуларан почетак 21. вијека. Планета никад није била луђа, са свих страна удара, каже у разговору за Спутњик др Неле Карајлић.
Гостујући у емисији „Маша и...“ музичар, композитор и писац др Неле Карајлић открио је ко су прави пријатељи, а ко издајице Србије, у тешким, преломним тренуцима за нашу земљу када је у питању Косово и Метохија.
„То је врло занимљиво у случају Србије. Ми смо једно вријеме имали Французе као највеће пријатеље, па су нам они окренули леђа. Имали смо сјајне односе са САД 100 година, нарочито за вријеме Вудроа Вилсона и Михајла Пупина који су били пријатељи, али да би само 80 година иза њиховог пријатељства овде по нама почео да пада осиромашени уранијум. Ми имамо веома чудне историјске односе и са Њемцима који су нам као заклети непријатељи. Јесу кад је рат, ал кад је мир ми с њима имамо увек најбоље односе економске, трговинске... Имамо неки код који је везан за Русију и за исток по природи ствари због православља, а с друге стране наши најумнији људи су студирали у Бечу. И онда из свега тога ви добијете једну ситуацију у којој прво помислите – Боже драги, то што смо ми живи то је већ јако добар резултат“, објашњава наш саговорник.
Оснивача легендарне групе „Забрањено пушење“ смо питали и како, поред све веће забране пушења у свету, коментарише забрану руске културе, спорта и медија.
„Што се тиче руске културе, то је као да сам себи пуцаш у ноге, да кажеш дјеци – немојте читат Тургењева, немојте читат Јесењина, немојте читат Достојевског, немојте слушат Чајковског, немојте слушат Римског-Корсакова... Ти на крају дођеш до тога да једино што треба да читаш је евентуално Дикенс, пошто Шекспира не можеш да разумијеш јер је писан старим енглеским језиком“, поручује Карајлић.

О емисији „Маша и ...“

„Маша и ...“ је емисија портала Спутњик Србија у којој новинарка Маша Радовић у форми кратког видео-интервјуа разговара са познатим личностима из света политике, културе, спорта... Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала