СВЕТ

Мајк Џонсон нови кандидат за председника Представничког дома Конгреса

Републиканци су изабрали конгресмена Мајка Џонсона за свог најновијег кандидата за председника Представничког дома америчког Конгреса, неколико сати након што се претходно кандидовани Том Емер изненада повукао.
Sputnik
Конгресмен Емер изненада се повукао суочен са противљењем бившег америчког председника Доналда Трампа и појединих конгресмена из редова Републиканске странке.
Џонсон из америчке савезне државе Луизијане, који је нижерангирани члан руководства Представничког дома из редова републиканаца, постао је касно у уторак четврти републикански кандидат након Емера и осталих у циклусу политичких сукоба који су настали од смењивања Кевина Макартија са места председника Представничког дома, пренео је АП.
Током појединачног гласања, Џонсон је освојио већину, али пре данашњег очекиваног гласања у Представничком дому, њему ће бити потребни гласови готово свих републиканаца да би победио.
Америчка влада ризикује да обустави рад за неколико седмица уколико Конгрес не усвоји закон о финансирању до 17. новембра да би службе и канцеларије наставиле да раде.
Амерички председник Џозеф Бајден затражио је од Конгреса да усвоји помоћ од 105 милијарди долара за Израел и Украјину и за јачање границе САД са Мексиком.
СВЕТ
Џордан приморан да напусти трку за председавајућег Представничког дома
Коментар