ДРУШТВО

Саслушано деветоро осумњичених за пореску превару и прање новца

У Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду саслушано је деветоро осумњичених за пореску превару и прање новца, којима је буџет Републике Србије оштећен за 30.014.798 динара.
Sputnik
Саслушани су су Мита К, Данијел Б, Саша Б, Ненад К, Иван Д, Никола Г, Тодор Н, Маријета С. и Живојин О, док се трага за још четири лица, саопштило је тужилаштво.
Седморо осумњичених изнело је одбрану, док се двоје бранило ћутањем, односно правом да не износе одбрану у овој фази кривичног поступка.
Након саслушања, тужилаштво је предложило судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да одреди притвор за шест осумњичених, док је за троје укинуто задржавање и они ће се у даљем току поступка бранити са слободе.
Осумњиченима се на терет стављају кривична дела пореска превара и прање новца.
Сумња се да су они од јануара до августа 2023. године подносили пореске пријаве неистините садржине преко више привредних друштава, у којима су били формални власници и одговорна лица, а на основу којих им је исплаћен новац на основу неоснованог повраћаја ПДВ у укупном износу од 30.014.798 динара, који је стечен кроз пореску превару у вези са порезом на додатну вредност.
Након тога осумњичени М. К. је наведена новчана средства са знањем да потичу од криминалне делатности, како се сумња, стављао у легалне токове, тако што је са пословних рачуна привредних друштава, куповао разна материјална добра, измиривао кредите и пословне обавезе према другим правним лицима, која су такође под његовом контролом, док је део новца подигнут у готовини.
ДРУШТВО
Ухапшено девет особа због сумње да су оштетили буџет за 49 милиона динара
Коментар