- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Саслушано деветоро осумњичених за пореску превару и прање новца

© Tanjug / RADE PRELICПалата правде у Београду
Палата правде у Београду - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2023
Пратите нас
У Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду саслушано је деветоро осумњичених за пореску превару и прање новца, којима је буџет Републике Србије оштећен за 30.014.798 динара.
Саслушани су су Мита К, Данијел Б, Саша Б, Ненад К, Иван Д, Никола Г, Тодор Н, Маријета С. и Живојин О, док се трага за још четири лица, саопштило је тужилаштво.
Седморо осумњичених изнело је одбрану, док се двоје бранило ћутањем, односно правом да не износе одбрану у овој фази кривичног поступка.
Након саслушања, тужилаштво је предложило судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да одреди притвор за шест осумњичених, док је за троје укинуто задржавање и они ће се у даљем току поступка бранити са слободе.
Осумњиченима се на терет стављају кривична дела пореска превара и прање новца.
Сумња се да су они од јануара до августа 2023. године подносили пореске пријаве неистините садржине преко више привредних друштава, у којима су били формални власници и одговорна лица, а на основу којих им је исплаћен новац на основу неоснованог повраћаја ПДВ у укупном износу од 30.014.798 динара, који је стечен кроз пореску превару у вези са порезом на додатну вредност.
Након тога осумњичени М. К. је наведена новчана средства са знањем да потичу од криминалне делатности, како се сумња, стављао у легалне токове, тако што је са пословних рачуна привредних друштава, куповао разна материјална добра, измиривао кредите и пословне обавезе према другим правним лицима, која су такође под његовом контролом, док је део новца подигнут у готовини.
Хапшење - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
ДРУШТВО
Ухапшено девет особа због сумње да су оштетили буџет за 49 милиона динара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала