„У Русији је направљена технологија за припрему винског напитка који има антидијабетичка, антиоксидативна и имуномодулаторна својства, а такође сагорева масти“, саопштила је прес-служба платформе „Национална технолошка иницијатива“.
За производњу јединственог вина научници су користили припремљени вински материјал. Ферментацијом са гљивом Eurotium cristatum и обогаћивањем биоадитивима, добијено пиће добија додатна корисна својства.
Производ побољшава стање панкреаса код људи склоних дијабетесу, активира метаболизам, доприноси губитку тежине, јача имунитет. Са друге стране, пиће је у потпуности задржало укус, арому и јачину вина.
Направљена су два рецепта за ароматизована вина, слична вермуту.
Како је додао, за активнији развој пројекта неопходно је имати производни погон који би могао да производи пиће у индустријским размерама, као и успостављање контаката са малопродајним ланцима за продају производа.