Брање клекових бобица у нововарошким селима већ је постала традиција, али и начин на који су горштаци пронашли зараду. Почетна цена овог шумског плода по килограму била је 300, а већ сада је 450 динара.
У време када „саде“ летину, током јесењих дана, горштаци са висова Муртенице и Златара највише времена посвећују клеки (Juniperus communis), четинару на коме рађају плаве бобице, а у овом крају расте у изобиљу.
Сваки берач има своју методу
Нововарошани се већ дужи низ година баве овим послом, па су савладали и технику брања, и како кажу пронашли су најједноставнију методу, преноси „Телеграф бизнис“.
„Многе занима и чуде се како то беремо клеку, како нас не боду њене четине и уопште како бобице опадају с грана? Одговор је јасан, као и за све, потребно је знање. Сваки берач има посебно своју методу брања, али као најбоља показала се метода помоћу пластичне посуде и гумених или кожних рукавица“, објашњавају берачи.
Они кажу да се приликом брања посуда прислони уз стабло клеке, а да се рукавицама лагано скидају зрели плодови. Након тога убрана количина се веје, како би се очистила од иглица и прашине. Тек тада су плодови спремни за тржиште.
Посао, кажу, није тежак, али је најважнија воља за радом, рутина се стиче временом, а робе никада доста. Род клеке варира из године у годину, а највећи је сваке треће године. Понекад се деси година да рода нема „ни за лека“.
Клека је због својих лековитих својстава цењена и у народној медицини
© Фото : Pexels/Photo by Valentina Bondarenko
Ове чаробне бобице користе се у фармацеутској индустрији, али и за производњу џина, који је популарно пиће у целом свету.
Од плодова клеке се праве и етирична уља, креме и парфеми. Сушена бобица клеке (самлевена) користи се као адитив у сухомеснатим производима, а у домаћинству се користи као додатак куваним јелима, попут купуса или сарме.
Лековита дејства клеке
Изузетно цењена у народној медицини, препознатљива по карактеристичном мирису балзама, клека се од давнина користила за лечење заразних болести.
Сви делови клеке су лековити, а нарочито ароматични и горкосладуњави плодови. Зелени плодови су нелековити, док лековитост испољавају сазрели љубичасти плодови клеке. Суше се на проветреном месту, а осушени делови се чувају на сувом месту, пише „Природа на дар“.
Плод клеке у завидним количинама садржи и смоле, танин, восак, органске киселине и њихове соли. Поседује и бројне минерале, а посебно калцијум, калијум, манган, сумпор. У сто грама младих изданака клеке налази се чак 97 милиграма витамина це.