РУСИЈА

Лукашенко: Потребно наћи нова решења за јачање безбедности земаља ОДКБ

Потребно је проналажење нових решења за јачање безбедности земаља-чланица Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.
Sputnik
„Неопходно је анализирати главне трендове развоја савремене војно-политичке ситуације у зони одговорности организације, како у свету у целини, тако и у региону. Неопходно је пронаћи нова решења за јачање безбедности наших држава“, рекао је белоруски лидер отварајући седницу Савета колективне безбедности Организације која се одржава у Минску.
Лукашенко је истакао да се може констатовати да су циљеви које је поставила белоруска страна у новембру прошле године у потпуности испуњени.
„Неке од активности су већ завршене, реализација низа задатака се наставља, поједине приоритетне области имају дугорочан карактер и узете су у обзир и од стране држава-чланица и Секретаријата ОДКБ“, додао је он.
Он је подсетио да је пре годину дана, на седници Савета у Јеревану, белоруска страна објавила приоритетне правце свог председавања ОДКБ. Како је навео, у унутрашњем смислу настојано је да се повећа кохезија држава-чланица ОДКБ у циљу јачања организације и осигуравања безбедности и стабилности у зони њене одговорности.
„На спољној контури циљ нам је био јачање улоге и значаја организације у систему међународних односа“, прецизирао је Лукашенко.
Белоруски лидер је додао да је у Минску пре мање од месец дана одржана велика међународна конференција о евроазијској безбедности, под покровитељством белоруског председавања ОДКБ.
„Другим речима, наша организација остаје саставни елемент у осигуравању безбедности својих држава чланица и евроазијског региона у целини“, нагласио је Лукашенко.
Данашњим заседањем Савета за колективну безбедност ОДКБ фактички се завршава белоруско председавање организацијом. Али формално, Белорусија ће предати функције председавајућег Казахстану 31. децембра 2023. године.
РУСИЈА
ОДКБ спреман за стварање безбедносне архитектуре Евроазије са свим земљама
Коментар