- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Потребно наћи нова решења за јачање безбедности земаља ОДКБ

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Потребно је проналажење нових решења за јачање безбедности земаља-чланица Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.
„Неопходно је анализирати главне трендове развоја савремене војно-политичке ситуације у зони одговорности организације, како у свету у целини, тако и у региону. Неопходно је пронаћи нова решења за јачање безбедности наших држава“, рекао је белоруски лидер отварајући седницу Савета колективне безбедности Организације која се одржава у Минску.
Лукашенко је истакао да се може констатовати да су циљеви које је поставила белоруска страна у новембру прошле године у потпуности испуњени.
„Неке од активности су већ завршене, реализација низа задатака се наставља, поједине приоритетне области имају дугорочан карактер и узете су у обзир и од стране држава-чланица и Секретаријата ОДКБ“, додао је он.
Он је подсетио да је пре годину дана, на седници Савета у Јеревану, белоруска страна објавила приоритетне правце свог председавања ОДКБ. Како је навео, у унутрашњем смислу настојано је да се повећа кохезија држава-чланица ОДКБ у циљу јачања организације и осигуравања безбедности и стабилности у зони њене одговорности.
„На спољној контури циљ нам је био јачање улоге и значаја организације у систему међународних односа“, прецизирао је Лукашенко.
Белоруски лидер је додао да је у Минску пре мање од месец дана одржана велика међународна конференција о евроазијској безбедности, под покровитељством белоруског председавања ОДКБ.
„Другим речима, наша организација остаје саставни елемент у осигуравању безбедности својих држава чланица и евроазијског региона у целини“, нагласио је Лукашенко.
Данашњим заседањем Савета за колективну безбедност ОДКБ фактички се завршава белоруско председавање организацијом. Али формално, Белорусија ће предати функције председавајућег Казахстану 31. децембра 2023. године.
Заставе земаља-чланица ОДКБ - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
РУСИЈА
ОДКБ спреман за стварање безбедносне архитектуре Евроазије са свим земљама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала