НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Технологија за комуницирање са људима на Марсу: Први пут послата и примљена ласерска порука

Иновативни експеримент на Насиној мисији "Психа“ управо је постигао важан корак тако што је успешно спровео демонстрацију најдаље ласерске комуникације. Демонстрација нове технологије би могла у будућности да помогне човечанству у даљем истраживању дубоког свемира.
Sputnik
Лансирана средином октобра, "Психа" је на путу ка металном астероиду између Јупитера и Марса. Летелица ће провести шест година путујући 3,6 милијарде километара.
Осим њене главне мисије, на себи носи и опрему за Deep Space Optical Communications (DCOC).
На овај начин је требало послати и примити податке ка – и са Земље, путем инфрацрвеног ласера, који може да шаље податке 10 до 100 пута већим брзинама него уобичајеним радио-таласним системима, преноси Си-Ен-Ен.
Уколико се покаже успешним у тестирањима наредних година, експеримент би могао да постане основа за технологију која ће бити коришћена у комуницирању са људима на Марсу.
Током експеримента, ласером су први пут послати подаци са много веће удаљености од оне између Земље и Месеца. Са скоро 16 милиона километара подаци су стигли до „Калтекове“ опсерваторије у Калифорнији.
Пређена раздаљина између је 40 пута већа него она између Земље и Месеца.
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Психа“ је послала сигнал на Земљу /видео/
Коментар