- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Психа“ је послала сигнал на Земљу /видео/

© Фото : Pexels/Photo by Adam Krypel Снимак из свемира
Снимак из свемира - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Пратите нас
НАСА је 14. новембра примила ласерски сигнал послат са инструмента лансираног на свемирском броду „Психа“ који је тренутно 10 милиона миља од Земље и путује ка мистериозном металном астероиду. Летелица је удаљена од наше планете више од 40 пута од просечне удаљености између Земље и Месеца и стално се удаљава.
Овај тренутак означио је први успешан тест НАСА система оптичких комуникација дубоког свемира (ДСОЦ), комуникационе везе следеће генерације која шаље информације користећи ласерско светло уместо радио-таласа. Ово је део серије тестова које НАСА спроводи како би убрзала комуникацију у дубоком свемиру у различитим мисијама.
У другим мисијама, ласерске комуникације су тестиране у Земљиној орбити или на путу до Месеца и назад, али је ДСОЦ био најтежи тест за ДСОЦ систем и на највећој удаљености до сада. Астронаути би у наредним деценијама током путовања на Месец и Марс могли да користе ласере за комуникацију са контролом мисије на Земљи.
Тест је почео у Калифорнији у постројењу „Тејбл Маунтин“ у Лабораторији за млазни погон. У брдима изван Лос Анђелеса, инжењери су укључили ласер усмерен у правцу свемирске летелице „Психа“, а око 50 секунди касније, њен примопредајник је примио сигнал и потом послао свој сигнал назад у Опсерваторију Паломар близу Сан Дијега.
Овај задатак захтева астрономску прецизност и аутоматизовани систем навођења који помаже у усмеравању ласера летелице „Психа“. Предности ласера су велике јер може да пошаље 10 до 100 пута више информација по јединици времена у односу на тренутне могућности.
НАСА ће наставити да тестира ДСОЦ док „Психа“ путује ка астероиду, који се налази у астероидном појасу између Марса и Јупитера. Летелица би требало да стигне на одредиште 2029. године, а затим да проведе 29 месеци истражујући бизарни метални свет.
© AFP 2023 / PATRICK T. FALLONСвемирскa летелицa „Психа“ у лабораторији
Свемирскa летелицa „Психа“ у лабораторији - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Свемирскa летелицa „Психа“ у лабораторији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала