СВЕТ

Холандија предала Украјини скитско злато – које припада Криму

Холандија је предала Украјини колекцију скитског злата, саопштио је музеј „Алард Пирсон“ из Амстердама. Кремљ поручује да злато припада Криму.
Sputnik
„Музеј 'Алард Пирсон' превезао је у Украјину, у Национални историјски музеј Украјине у Кијеву, све преостале артефакте са изложбе 'Крим – злато и тајне Црног мора'“, наводи се у саопштењу установе културе.
Државна царинске служба Украјине потврдила је да је злато стигло у земљу.
„Управо сада камион са 2.694 килограма културног блага, познатог под заједничким именом 'скитско злато', ушао је на територију Кијевско-печерске лавре, где ће у ризници Националног музеја Украјине кијевски цариници идентификовати драгоцености“, наводи се у саопштењу ресора на Телеграму.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков касније је рекао да скитско злато припада Криму и да би требало тамо да се налази.
Скитско злато је колекција од више од 2.000 предмета који су коришћени за изложбу „Крим: Злато и тајне Црног мора“, која је од фебруара до августа 2014. године била постављена у Музеју Аларда Пирсона у Амстердаму.
Након уједињења Крима с Русијом у марту 2014. године на своја права на експонате извезене с полуострва позивали су се и кримски музеји, и Украјина.
Крајем јануара главни тужилац Холандије Пол Флас је донео свој консултативни закључак, у којем је навео да скитско злато треба да буде предато Украјини и да је одлука апелационог суда заснована на актуелном законодавству и да служи легитимним јавним интересима.
РУСИЈА
Зашто је Унеско објавио рат Криму /видео/
Коментар