КУЛТУРА

„Ми, животиње“: Фотографије Александра Дамњановића - као упозорење и позив

Изложба "Ми, животиње", колекција уметничких фотографија Александра Дамњановића, биће отворена у четвртак 7. децембра у 20 часова у најстаријој фотографској галерији у Београду која носи име Николе Радошевића.
Sputnik
Александар Дамњановић има дубоке везе са Галеријом „Никола Радошевић“. Као Радошевићев ученик, један је од фотографа традиције којој га је доајен и научио. Фотографија је за њега много више од сликања тренутка , то је приповедање приче светлошћу.
Дела овог фотографа привлаче визуелном лепотом, али и подстичу на дубоко промишљање о односу између човека и природе, а изложба „Ми, животиње“ није само уметнички догађај, већ и позив на акцију, на деловање.
Кроз пажљиво постављене фигурице животиња, Дамњановић публику води на путовање кроз своју визију природе, постављајући питања о нашем месту у њој.
Фотографије нису само визуелно задивљујуће, већ и снажно едукативне, позивају посматрача на размишљање о еколошким изазовима и потреби за очувањем биолошке разноврсности.
Кроз пажљиво постављене фигурице животиња, Дамњановић публику води на путовање кроз своју визију природе
„Указујући на животињски свет, а говорећи о људском, позивам сваког од нас на саморефлексију, на критичко промишљање о сопственом деловању у узајамном односу са другим људима, животињама, биљкама. Позивам на изналажење лепше слике стварности, на спремност на промену, на разумевање и прихватање“, каже аутор и додаје да свака фотографија носи дубоку симболику и поруку о важности очувања животињског света, за шта сваки појединац има одговорност.
Александар Дамњановић рођен је 1970. у Београду, а након школовања у VI београдској гимназији и Архитектонској техничкој школи, 1990. уписао је школу фотографије код Николе Радошевића. Током студирања радио је као асистент у фото-студију Улија Штајнмеца у Дизелдорфу. Већ 1993. у Таормини добио је Медаљу као млада нада југословенске фотографије – Анастас Јовановић, а наредне године почиње професионално да се бави фотографију.
У Индији је 1994. фотографисао своје пропутовање од Њу Делхија до Мумбаја, а по повратку у Београд добија и прве клијенте за рекламне фотографије, оснива маркетиншку агенцију са фото и видео студијом, а 2001. отвара и студио у Београду, радећи за многе рекламне агенције.
Дамњановићеве фотографије подстичу на дубоко промишљање о односу између човека и природе
Дамњановић је једини ФЕП (Federation of European Professional Photographers) сертификовани фотограф из класе ИВАС академије, на овим просторима.
Радио је у Дубаију, у Јужноафричкој Републици, Аустралији, Мексику, Малезији, а после бројних групних изложби код нас и у иностранству, ово је његова прва самостална поставка.
На отварању ће бити промовисан и календар за 2024. годину, који доноси све фотографије из ове колекције, уз инспиративне цитате и текстове аутора. Изложба ће бити отворена до 17. децембра.
Александар Дамњановић
Коментар