- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Ми, животиње“: Фотографије Александра Дамњановића - као упозорење и позив

© Фото : Спутњику уступио Александар ДамњановићИзложба "Ми, животиње" није само уметнички догађај већ и позив на акцију.
Изложба Ми, животиње није само уметнички догађај већ и позив на акцију.
 - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
Пратите нас
Изложба "Ми, животиње", колекција уметничких фотографија Александра Дамњановића, биће отворена у четвртак 7. децембра у 20 часова у најстаријој фотографској галерији у Београду која носи име Николе Радошевића.
Александар Дамњановић има дубоке везе са Галеријом „Никола Радошевић“. Као Радошевићев ученик, један је од фотографа традиције којој га је доајен и научио. Фотографија је за њега много више од сликања тренутка , то је приповедање приче светлошћу.
Дела овог фотографа привлаче визуелном лепотом, али и подстичу на дубоко промишљање о односу између човека и природе, а изложба „Ми, животиње“ није само уметнички догађај, већ и позив на акцију, на деловање.
Кроз пажљиво постављене фигурице животиња, Дамњановић публику води на путовање кроз своју визију природе, постављајући питања о нашем месту у њој.
Фотографије нису само визуелно задивљујуће, већ и снажно едукативне, позивају посматрача на размишљање о еколошким изазовима и потреби за очувањем биолошке разноврсности.
© Фото : Спутњику уступио Александар ДамњановићКроз пажљиво постављене фигурице животиња, Дамњановић публику води на путовање кроз своју визију природе
Кроз пажљиво постављене фигурице животиња, Дамњановић публику води на путовање кроз своју визију природе - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
Кроз пажљиво постављене фигурице животиња, Дамњановић публику води на путовање кроз своју визију природе
„Указујући на животињски свет, а говорећи о људском, позивам сваког од нас на саморефлексију, на критичко промишљање о сопственом деловању у узајамном односу са другим људима, животињама, биљкама. Позивам на изналажење лепше слике стварности, на спремност на промену, на разумевање и прихватање“, каже аутор и додаје да свака фотографија носи дубоку симболику и поруку о важности очувања животињског света, за шта сваки појединац има одговорност.
Александар Дамњановић рођен је 1970. у Београду, а након школовања у VI београдској гимназији и Архитектонској техничкој школи, 1990. уписао је школу фотографије код Николе Радошевића. Током студирања радио је као асистент у фото-студију Улија Штајнмеца у Дизелдорфу. Већ 1993. у Таормини добио је Медаљу као млада нада југословенске фотографије – Анастас Јовановић, а наредне године почиње професионално да се бави фотографију.
У Индији је 1994. фотографисао своје пропутовање од Њу Делхија до Мумбаја, а по повратку у Београд добија и прве клијенте за рекламне фотографије, оснива маркетиншку агенцију са фото и видео студијом, а 2001. отвара и студио у Београду, радећи за многе рекламне агенције.
© Фото : Спутњику уступио Александар ДамњановићДамњановићеве фотографије подстичу на дубоко промишљање о односу између човека и природе
Дамњановићеве фотографије подстичу на  дубоко промишљање о односу између човека и природе - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
Дамњановићеве фотографије подстичу на дубоко промишљање о односу између човека и природе
Дамњановић је једини ФЕП (Federation of European Professional Photographers) сертификовани фотограф из класе ИВАС академије, на овим просторима.
Радио је у Дубаију, у Јужноафричкој Републици, Аустралији, Мексику, Малезији, а после бројних групних изложби код нас и у иностранству, ово је његова прва самостална поставка.
На отварању ће бити промовисан и календар за 2024. годину, који доноси све фотографије из ове колекције, уз инспиративне цитате и текстове аутора. Изложба ће бити отворена до 17. децембра.
© Фото : Спутњику уступио Александар ДамњановићАлександар Дамњановић
Александар Дамњановић - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
Александар Дамњановић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала