РУСИЈА

Молдавија: Русија ће поново покушати да дестабилизује ситуацију у земљи

Русија ће на пролеће покушати да припреми нове покушаје дестабилизације у Молдавији, изјавила је председница Молдавије Маја Санду у емисији на „ПроТВ“, али истовремено ничим није поткрепила свој став.
Sputnik

Верујемо да ће Русија наставити са покушајима дестабилизације, највероватније ће почети ближе пролећу, користиће људе који су овде. Неке тактике се могу променити. Морамо да проучимо поуке са локалних избора, анализирамо их и донесемо мере како бисмо заштитили гласове грађана и демократске изборе, истакла је она.

Према њеним речима, о конкретним мерама се може говорити након завршетка анализе одржавања локалних избора. Конкретно, подсетила је она, бројне опозиционе партије биле су оптужене да су користиле финансије из иностранства, наводно, добијене од Русије.
Истовремено, Санду није пружила доказе тога да Москва, наводно, планира било какве нереде у Молдавији.
Санду је раније изјавила да су се у првој половини године у републици спремали покушаји измене уставног поретка, а она је апеловала на парламент да пооштри законе у области безбедности.
Односи две земље су се погоршали након доласка на власт у републици крајем 2020. године председника Маје Санду, која је проевропски оријентисана.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков коментарисао је раније да Молдавија због актуелне власти тежи да постане непријатељска земља за Русију.
РУСИЈА
Парламент Молдавије прогласио Русију главном претњом по безбедност
Коментар