РУСИЈА

Шојгу: По налогу Путина, руска војска повећава број припадника на више од милион

Руска војска је тренутно најприпремљенија за борбу на свету, а руска војна техника показала је своју супериорност над моделима НАТО-а у условима специјалне војне операције, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Sputnik
„Савремена руска техника прошла је ригорозне провере у условима специјалне операције и показала своју надмоћ над сличним моделима из земаља НАТО-а“, рекао је Шојгу на проширеној седници колегијума Министарства одбране Русије.
„Руска ПВО је за претходних пола године оборила 1.062 НАТО ракета за вишецевне ракетне системе, оперативно-тактичких и крстарећих ракета, навођених авио-бомби, а уништено је стотине складишта са муницијом, станице за истовар наоружања и технике“, истакао је Шојгу.

О губицима украјинске војске у специјалној војној операцији

Осим тога, министар је нагласио да су руске снаге у стратешкој и оперативној дубини противничког фронта уништиле и погоне за производњу и ремонт војне технике Оружаних снага Украјине.
Такође, Шојгу је казао да су у позадинским центрима за припрему и формирање резерви ликвидиране хиљаде украјинских екстремиста, нациста и страних плаћеника.
„Од почетка специјалне војне операције Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 383 хиљаде војника, 14 хиљада тенкова, борбених возила и оклопних транспортера, 533 авиона и 259 хеликоптера, 8,5 хиљада топова и вишецевних ракетних система“, објавио је Шојгу.
Поред тога, министар је истакао да су током контраофанзиве, која је почела 4. јуна, Оружане снаге Украјине изгубиле 159. хиљада војника, 121 авион, 766 тенкова, укључујући 37 „леопарда“, 2.348 оклопних возила различите класе, од чега 50 „бредлија“.
„Плаћеници који су активно регрутовани од почетка специјалне операције су у великој мери ликвидирани. Више од 5.800 милитаната је убијено, укључујући 1.427 из Пољске, 466 из Сједињених Америчких Држава и 344 из Велике Британије. На територији Украјине убијена су и 103 ратна злочинца која су показала посебну окрутност“, прецизирао је Шојгу.
Он је поручио да је приоритетан задатак у следећој години наставак специјалне војне операције до потпуне реализације циљева, које је одредио главнокомандујући.
Шојгу је додао да ће главни напори у борбеној обуци бити усмерени на квалитетну припрему новоформираних јединица, као и координацију формација и војних јединица.
Министар је, поред тога, додао да се убрзано ствара инфраструктура за стратешке системе са нуклеарним крстарећим ракетама неограниченог домета „буревесник“ и носачем беспилотних подводних летелица „посејдон“.
Према његовим речима, приликом активног супротстављања савременим противваздушним и системима за радиоелектронско ратовање противника, успешно се користи високопрецизно оружје.
Шојгу је констатовао да су копнене снаге Русије за годину дана добиле више од 1,5 хиљада нових модернизованих тенкова, као и више од 2,5 хиљаде оклопних транспортера и борбених оклопних возила.
„Русија, упркос санкцијама, производи више високопрецизног наоружања, него земље НАТО“, истакао је Шојгу.
Он је додао да је у састав Ратне морнарице примљена нуклеарна подморница „Император Александар III“ из пројекта „Бореј-А“, која је носач ракета „булава“.
Поред тога, Ваздушно-космичке снаге Русије у току године су добиле 237 авиона и хеликоптера, 86 протвваздушних ракетних јединица и 67 радарских станица.
Такође, истакао је Шојгу, завршава се испорука четири стратешка носача ракета Ту-160М Ваздухопловним стратешким нуклеарним снагама Русије.
Министар је такође казао да у ракетним снагама стратешке намене у 2024. години треба да буду завршени радови на постављању на борбено дежурство новог стратешког ракетног комлекса „сармат“.
Поред тога, Русија ће повећати обиме производње високопрецизних суперсоничних ракетних система „кинџал“ и „циркон“, а испоруке ракета и муниције повећаће се за 1,8 пута.

Руске снаге повећавају број припадника на више од милион

Шојгу је објавио да је Министарство одбране Русије од првог децембра приступило извршењу налога руског председника Владимира Путина и почело да повећава број Оружаних снага до једног милиона 320 хиљада припадника.

„У вези са ступањем Финске у НАТО, као и предстојећим примањем Шведске у Алијансу, наставља се формирање Лењинградског и Московског војног округа. Истовремено, узимамо у обзир споразум који су потписале Сједињене Америчке Државе и Финска, а који предвиђа да ће Американци користити 21 фински војни објекат, укључујући све четири ваздушне базе“, објаснио је министар одбране.

Задаци руске војске у 2024. години

Министар је за 2024. годину као задатак поставио реализацију активности борбене припреме, узимајући у обзир претњу од ширења НАТО на исток.
Он је такође наложио да се припреме и изведу стратешке командно-штабне вежбе „Океан-2024“.
„Руски војни контигенти треба да обезбеде очување мира и стабилности у Сирији и Карабаху у промењеним околностима“, рекао је Шојгу, наводећи приоритетне задатке за 2024. годину.
Још је додао да су Оружане снаге генерално испуниле све задатке за 2023. годину, као и да је обезбеђен предвиђени ниво одржавања одбрамбене способности земље.
Коментар