- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Вашингтон и Хелсинки потписали споразум о размештању америчких снага у Финској

© AP Photo / Ahn Young-joonВојна вежба војски САД и Јужне Кореје
Војна вежба војски САД и Јужне Кореје - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пратите нас
Шеф америчког Стејт департмента Антони Блинкен и фински министар одбране Анти Хаканен потписали су 18. децембра у Вашингтону Споразум о сарадњи у области одбране, преноси АФП. Он ће ступити на снагу првог дана другог месеца након што стране обавесте једна другу да су завршиле све неопходне процедуре на националном нивоу.
Преговори о овом документу трају од августа 2022. године, припремљен је на основу Споразума о статусу снага (СОФА) између чланица НАТО-а, који је на снази од 1951. године и који одређује на основу чега се могу стационирати војне јединице чланице алијансе на територији другог учесника (земље међусобно директно преговарају о детаљима).
Финска влада објавила је текст споразума неколико дана пре потписивања. Документ од 37 страница садржи 30 чланака и један додатак. У преамбули се, посебно, наводи да ће америчко војно присуство ојачати и безбедност и стабилност саме Финске и региона у целини.
Споразум детаљно описује шта америчка војска може да ради у Финској, од премештања опреме до услова живота за војно особље и њихове породице. У тексту је договорен списак објеката (садржан је у додатку) – 15 војних база, аеродрома и лука у којима ће америчка војска имати несметан приступ.
У документу се истиче: све активности ће се спроводити „уз пуно поштовање суверенитета, закона и међународноправних обавеза Финске“, укључујући и складиштење одређених врста оружја на њеној територији.
Руска авијација у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2023
РУСИЈА
Русија формира Лењинградски војни округ, на граници са Финском
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала