МУЛТИМЕДИЈА

„Мостови светлости“ подсетник трагедије и геноцида који су заувек обележили наш народ

Изложба „Мостови светлости – Избор из Збирке уметничких дела Музеја жртава геноцида“ у галерији Војног музеја, није само поставка, први пут презентованих јавности уметничких дела из збирке Музеја жртава геноцида, већ споменик људских судбина и подсетник великих трагедија и страдања српског народа.
Sputnik
1 / 18

Изложбу аутора Николе Радосављевића, кустоса у Музеју жртава геноцида, чини избор од око стотину уметничких дела која се, први пут од оснивања Музеја 1992. године, представљају јавности.

2 / 18

Изложени радови представљају споменике једног времена и подсетнике на велике трагедије и геноцид који су заувек обележили наш народ.

3 / 18

Материјал Збирке прикупљан је још од оснивања Музеја, који је фактички почео да ради тек 1995.године. Грађа је током читавог тог раздобља па све до данас набављана путем поклона, аквизација и откупа.

4 / 18

Изложба уводи посетиоца у свет уметности и историје где свака црта лица говори више од стотине страница писаног дела.

5 / 18

Цртеж Исмета Мујезиновића, који приказује отмицу детета из мајчиног наручја, никога не оставља равнодушним.

6 / 18

Израз патње и бола, без обзира да ли се ради о женама, деци или војницима, приказан на изложеним цртежима, речима се тешко може дочарати.

7 / 18

Макета за Споменик страдалим ђацима и професорима у Крагујевцу Миодрага Живковића.

8 / 18

Први лист из мапе цртежа Ђорђа Андрејевића–Куна носи име „Партизани“ приказује групу од три борца, братски сродних ликова, који с пушком на леђима иду ка победи.

9 / 18
На двадесет листова Кун је опцртао живот и борбу партизана. Видимо борце на положају и при одмору, у нападу и на напорном маршу, при савлађивању река и других препрека, при ношењу рањеника,на градњи импровизованих мостова...
10 / 18

Детаљ графике на којој су приказани ужаси концентрационих логора

11 / 18
Модел споменика на Тјентишту Миодрага Живковића који једино поседује Музеј жртава геноцида
12 / 18
Аутопортрет Вида Јоцић
13 / 18

Детаљ слике Пеђе Ђаковића "Логор Старо сајмиште". Поглед на измучена тела и очај који се огледа на лицима затвореника Логора посетиоцима изложбе "говори" о страхотама Сајмишта и других логора у којима је једино смрт била извесна.

14 / 18

Вајар Нандор Глид кроз своје скулптуре универзалним језиком исказује најједноставнију истину - човеку највише зла може да начини други човек.

15 / 18
Нандор Глид је током Другог светског рата изгубио готово све чланове своје породице у немачким логорима. Спасио се придруживши се Народноослободилачком покрету. ( Нандор Глид, Мала колица)
16 / 18
Поставка је формирана кроз четири засебне целине на релацији цртеж – сликарство – графика – скулптура и представља разнородност формата, техника и технолошких достигнућа у савременој визуелној уметности
17 / 18
Реализовање изложбе су омогућили Министарство културе, Министарство одбране и Фондација Музеја жртава геноцида, а прати је илустрована двојезична српско-енглеска монографска публикација с кустоским текстом и пратећом визуелном документацијом
18 / 18

Изложба "Мостови светлости – Избор из Збирке уметничких дела Музеја жртава геноцида" ће бити отворена до 17. јануара 2024. године

Коментар