РУСИЈА

Ил-76 оборен, а Запад ћути: Русија позива међународну заједницу да реагује

Русија је у ОЕБС-у представила податке о обарању авиона Ил-76 у Белгородској области, али Запад није реаговао, изјавио је стални представник Русије при ОЕБС Александар Лукашевич. Москва очекује од међународне заједнице да осуди терористички акт Кијева.
Sputnik

„Јуче смо на Форуму ОЕБС-а за безбедносну сарадњу изнели детаље о паду Ил-76. Председавајући ОЕБС-а упознат је са саопштењима наших Министарства одбране и Министарства спољних послова Русије“, рекао је Лукашевич.

Међутим, како је додао, реакција западних колега је изостала.
По речима Лукашевича, председавајућем ОЕБС недостаје украјински, а самим тим и западни угао.
„Сви чекају неко разјашњење од Украјинаца“, казао је он.
Такође је подсетио да се трагедија са Ил-76 догодила на територији Русије, те да је лет авиона реализован у хуманитарне сврхе.
„И ако то буде предмет сумње неких међународних званичника, онда они не вреде ни пет пара. Ми ћемо ипак инсистирати на јасној реакцији. Русија тражи оштру осуду и позивање на одговорност свих који изводе такве монструозне терористичке акте“, поручио је руски дипломата.
Он је додао да руска страна није позивала ни ОЕБС ни УН да учествују у истрази пада Ил-76.
Претходно је Истражни комитет Русије саопштио да први резултати истраге пада авиона Ил-76 у Белгородској области указују на то да је летелица гађана противваздухопловном ракетом са територије Украјине.
Оружане снаге Украјине обориле су у среду изнад територије Белгородске области руски војно-транспортни авион Ил-76 који је превозио украјинске заробљенике на размену. У авиону су се налазиле 74 особе, од којих 65 украјинских војника и сви су погинули.
Прочитајте још:
РУСИЈА
Русија објавила прве резултате истраге пада Ил-76: Авион погодила ракета из Украјине
Коментар