Показало се да је исхрана у неолитском насељу Олденбург ЛА 77, које се сматра једним од најстаријих села у Немачкој, била веома разнолика и да су житарице, као што су пшеница и јечам, и дивље биљке имале велику улогу у исхрани.
Резултати студије, коју су спровели научници Истраживачког центра за сарадњу на Универзитету Кил, објављени су у журналу у „Plos one“.
У истраживању су коришћени скенирање електронским микроскопом и хемијске анализе, а идентификована је софистицирана припрема хране и то углавном биљака, преноси „Лајв сајенс“.
Јечам је скупљан кад је зрео и спреман је на сличан начин на који се зелена спелта традиционално спрема у Баден-Виртембергу. Двозрна пшеница се обрађивала када проклија, што је каши давало сладак укус. То значи да храна у неолиту није била блага и безукусна, већ је било разноликости.
Хемијске анализе грнчарије показале су да су некад садржали и млечне производе. Анализа загорелих делова показује да су се у истој посуди од житарица и млечних производа вероватно правиле каше за свакодневну употребу.
Погледајте и: