РУСИЈА

Лавров: Свима јасно да је „мировна формула Зеленског“ — ултиматум Русији

Целом свету је очигледно да „мировна формула украјинског председника Владимира Зеленског“ коју намеће Запад представља само ултиматум Русији, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.
Sputnik
„Сједињене Америчке Државе и савезници намећу међународној заједници фамозну ‘формулу Зеленског’ и покушавају да исту ту формулу представе као једини начин за решавање сукоба. То што овај начин није ништа друго него ултиматум Русији, што је једноставно немогуће његово испуњење и није на част онима који покушавају да се представе као спољнополитички званичници и ефикасни менаџери, очигледно је свима“, рекао је Лавров у говору на првом састанку представника чланица БРИКС-а у оквиру руског председавања организацијом.
Он је додао да се иницијативе Бразила и Јужноафричке републике за решавање украјинског сукоба западне земље чак и не разматрају на састанцима о такозваној „формули мира Зеленског“.
„Мировна формула“, коју је развио и промовисао Кијев, захтева обнављање територијалног интегритета Украјине, обезбеђивање евроатлантских безбедносних гаранција и стварање специјалног трибунала за истрагу „ратних злочина“ који се приписују Русији. У Москви „формулу мира“ Владимира Зеленског сматрају потпуно одвојеном од стварности.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али је Кијев увео законску забрану на њих. Запад стално позива Русију на преговоре, за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Погледајте и:
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Без Русије састанци о „мировној формули“ Зеленског — празни разговори
РУСИЈА
Русија: Запад користи долар као оружје за решавање политичких задатака
РУСИЈА
Лавров: Реалан ризик од још веће дестабилизације на Блиском истоку
Коментар