- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Грађани ослобођених области начинили недвосмислени избор, Русија их никад неће издати

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин поручио је да је улазак нових региона у састав Русије неотуђиво право Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области. Грађани су начинили недвосмислен избор, поручио је он.
„У ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области одржани су референдуми. Резултати су познати. Грађани су начини свој избор. Недвосмислен избор“, рекао је Путин и додао да ће бити потписани споразуми са четири територије.
Он је поручио да ће власти Русије учинити све да грађани нових региона РФ осете подршку.
„Русија никада неће издати грађане ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области“, поручио је он.
Председник Русије је изразио уверење да ће Федерална скупштина подржати законе о присаједињењу нових територија Русији.

Русија спремна на преговоре са Украјином

Путин је нагласио да Русија не стреми обнављању СССР. Такође је рекао да ће Русија свим снагама бранити своју државу.
Русија ће се увек сећати хероја руског пролећа, оне који су погинули за право да се говори на матерњем језику, да се очува сопствена култура и вера, рекао је руски председник након чега је у њихову част уследио минут ћутања.
Све војнике и официре који су изгубили живот током специјалне операције назвао је херојима.
„Позивамо кијевски режим да поштује избор ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области, само то може бити пут ка миру. Позивамо кијевски режим да одмах прекине борбена дејства и врати се за преговарачки сто. Ми смо за то спремни. То је више пута речено“, нагласио је председник.
„Желим да ме чују кијевске власти и њихови прави господари на Западу: људи у Доњецку, Луганску, Херсону и Запорожју постају наши грађани. Заувек! Русија никада неће издати становнике ДНР, ЛНР, Запоршке и Херсонске области“, рекао је Путин.
Како је навео, Русија ће бранити своју земљу свим снагама и средствима која су јој на располагању и учинити све да обезбеди безбедан живот свог народа.
„Ово је велика ослободилачка мисија нашег народа“, оценио је Путин.

Запад тражи прилику да уништи Русију

Путин је рекао да је Запад тражио и тражи нову шансу да ослаби и уништи Русију. Запад непрекидно узнемирава то што постоји тако велика држава, са својим територијама и ресурсима.
Како је рекао, Запад се 1991. године надао да се Русија неће опоравити од потреса и да ће се сама по себи распасти, али држава је опстала и обновила се.
„Због тога је Запад све то време тражио и наставља да тражи нову шансу да удари на нас, да ослаби и уништи Русију, о чему су увек маштали. Да распарчају нашу државу, да посвађају народе, да их осуде на сиромаштво и изумирање. Једноставно им не да мира то што у свету постоји тако огромна земља са својим територијама и ресурсима, народом који није и никада неће живети по туђим наредбама“, рекао је Путин.
Русија није потребна Западу, она је потребна нама, нагласио је он.

О русофобији и западној хегемонији

Један од узрока вишевековне русофобије и нескривене злобе ових западних елита према Русији је управо што није дозволила да је опљачкају у периоду колонизације.
„Натерали смо Европљане да тргују у обостраној користи. То је успело да се постигне стварањем у Русији јаке централизоване државе која се развијала, јачала на великим моралним вредностима – православљу, исламу, јудаизму и будизму, на руској култури и руској речи, отворенима за све“, рекао је Путин.
Руски лидер истакао је да се војне доктрине САД и НАТО-а граде се на доминирању.
„Све те државе које имају или желе да имају истински стратешки суверенитет и које су у стању да се супротставе западној хегемонији, аутоматски се уврштавају у категорију непријатеља. Управо се на тим принципима и граде војне доктрине САД и НАТО-а, које захтевају ни мање ни више него тоталну доминацију“, рекао је Путин.
По његовим речима, „западне елите представљају своје неоколонијалне планове исто тако лицемерно, чак и са претензијама на мирољубивост, говоре о некаквом 'обуздавању' и такво лукавство иде од једне стратегије до друге, а у суштини значи само једно – подривање било каквих суверених центара развоја“.
Започети слом западне хегемоније је неповратан – више ништа неће бити као пре, поручио је руски председник.
„Данас се боримо за праведан и слободан пут, пре свега, за себе, за Русију. Да би диктат, деспотизам заувек остао у прошлости. Уверен сам да земље и народи схватају да је политика изграђена на искључивост било кога, потискивање других култура и народа суштински злочиначка. Да морамо да окренемо ову срамну страницу. Започети слом западне хегемоније је неповратан. И понављам, ништа више неће бити као пре“, нагласио је Путин.
Владајући кругови Запада „скинули су маске“ у Украјини и показали своју праву суштину, додао је Путин.
„Наши сународници, наша браћа и сестре у Украјини – родном делу нашег уједињеног народа – видели су својим очима шта владајући кругови такозваног Запада спремају целом човечанству. Овде су у суштини само скинули маске, показали своју праву суштину“, оценио је председник.
Како је навео, САД не интересују природно право милијарде људи на слободу и правду
„Суштински, оне (САД) пљују на природно право милијарде људи, већине човечанства на слободу и правду, да сами одређују своју будућност. Сада су потпуно прешли на радикално негирање моралних стандарда, религије и породица“, додао је руски лидер.
Сједињене Америчке Државе навикле су да насилно узимају, уцењују и подмићују, безобзирно лажу као Гебелс, навео је председник.
Он је напоменуо да Запад није очекивао да их неће подржати све земље у њиховом односу према Русији. Према Путиновим речима, већина држава бира разуман пут сарадње са Русијом, а Запад није очекивао од њих такву непослушност.
„Једноставно су навикли да се понашају по шаблону: да све узимају насилно, уценом, подмићивањем, застрашивањем. И убеђују себе да ће те методе функционисати заувек, као да су се замрзли у прошлости“, рекао је он.
Сједињене Америчке Државе су једине које су два пута употребиле нуклеарно оружје, уништивши јапанске градове Хирошиму и Нагасаки и тиме направиле преседан, рекао је руски председник.
Такође је подсетио да су САД заједно са Енглезима „без икакве војне потребе током Другог светског рата у руине претвориле Дрезден, Хамбург, Келн и многе друге немачке“.
Такође је напоменуо да је то производ концепта сопствене искључивости и „информационе глади“.
„Утопили су истину у океан митова, илузија и фејкова, користећи крајње агресивну пропаганду. Лажу безобзирно, као Гебелс. Што је лаж невероватнија, то ће се брже поверовати у њу. Понашају се по овом принципу“, закључио је Путин.
Русији је сад потребна консолидација читавог друштва, истакао је Путин.
„Данас нам је потребна консолидација целог друштва. А основа такве кохезије могу бити само суверенитет, слобода, стварање и правда. Наше вредности су човекољубље, милосрђе и саосећање“, навео је Путин.

Запад нема право да говори о демократији

Руски председник приметио је да Запад нема морално право да говори о демократији.
„Такозвани Запад погазио је принцип неповредивости граница, а сада по сопственом нахођењу одлучује ко има право на самоопредељење, а ко не, ко га није достојан. Није јасно зашто они тако одлучују, ко им је дао такво право. Они су то сами себи дали“, рекао је Путин.
Према његовим речима, управо зато избор Крима, ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области изазива известан гнев Запада.
„Тај Запад нема никакво право да то оцењује, чак ни да зуцне о слободи демократије, и никада није имао“, констатовао је Путин.

Нећемо живети по њиховим правилима

Русија је велика сила и неће живети по намештеним и лажним правилима која намећу западне земље, додао је Путин.
„Русија је велика хиљадугодишња сила, земља-цивилизација и неће живети по тако намештеним, лажним правилима“, нагласио је председник, напомињући да су правила о којима говоре западне земље потпуна обмана са двоструким или чак троструким стандардима.
Председник Русије Владимир Путин и лидери Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области потписали су споразуме о приступању ових региона Русији. Церемонија је одржана у московском Кремљу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала