ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ

Најбржи авион на свету: Руски ловац Су-57 превазилази све америчке пандане

Од 2025. године руска војна авијација ће почети да добија усавршену варијанту ловца пете генерације Су-57. Биће опремљен новим мотором АЛ-51Ф, који ће га учинити најбржим авионом на свету, пише часопис „Милитари воч“.
Sputnik
Нови моћни уређај ће омогућити ловцу да лети без коришћења накнадног сагоревања не само на суперсоничним брзинама, него и на брзинама од два или више маха. То ће ловцу омогућити да моментално реагује на опасности и да много брже патролира на већим удаљеностима.
Лист наводи да руски авион превазилази најбоље америчке ловце на основу више параметара истовремено. За разлику од новог Су-57, амерички Ф-35 не може да лети суперсоничном брзином без коришћења накнадног сагоревања.
И не само то, према оценама западних експерата, вуча новог руског мотора је око осам одсто већа него вуча америчког аналога Ф-119.
„Иако је даљина лета Су-57 већ два пута већа од даљине лета америчких конкурената Ф-35 и Ф-22, АЛ-51Ф ће је додатно повећати за готово 10 процената“, наводи „Милитари воч“.
Према речима експерата, главна предност руског ловца ће бити много мања потреба за сервисирањем, као и могућност повећања маневарских способности на малим брзинама.
Погледајте и:
Коментар