НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Јапански научници узгојили генетски модификоване свиње за трансплантацију органа са животиња на људе

Тим предвођен јапанским научницима успешно је узгојио три генетски модификоване свиње за употребу у трансплантацији органа и ћелија са животиња на људе. Свиње су узгојене у Јапану, који се бори са недостатком донора, саопштила је компанија "ПорМедТек Ко" која спроводи пројекат.
Sputnik
Безбедност такве трансплантације између врста сада ће бити предмет истраживања даљим тестирањем на животињама, наведено је у саопштењу компаније, преноси агенција Кјодо.
Тим научника, међу којима који су и чланови биотехнолошке компаније "еГенесис", узгајао је свиње користећи ћелије са 10 различитих гена модификованих да спрече одбацивање од стране људског организма, наводи компанија.
Оплођене јајне ћелије, произведене у октобру коришћењем технологије клонирања, пресађене су у материцу сурогат мајке свиње, а три прасета су дошла на свет у недељу царским резом.
Када буде потврђено да расту, свиње ће бити дониране научним институтима у Јапану за коришћење у истраживању трансплантације органа другим животињама, као што су мајмуни, преноси Кјодо.
Како је навео оснивач "ПорМедТек-а" и водећи научник Хироши Нагашима у саопштењу, компанија се нада да ће у наредном периоду трансплантација ћелија и органа са животиње на човека, позната као ксенотрансплантација, пружити решење за недостатак донора органа.
Јапан тренутно има око 16.000 регистрованих пацијената који чекају на органе, а само око 3 процента их добије на годишњем нивоу, показују подаци Јапанске мреже за трансплантацију органа.
Погледајте и:
Коментар