- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Јапански научници узгојили генетски модификоване свиње за трансплантацију органа са животиња на људе

© Sputnik / Александр Кондратюк / Уђи у базу фотографијаПрасићи на фарми свиња
Прасићи на фарми свиња  - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
Пратите нас
Тим предвођен јапанским научницима успешно је узгојио три генетски модификоване свиње за употребу у трансплантацији органа и ћелија са животиња на људе. Свиње су узгојене у Јапану, који се бори са недостатком донора, саопштила је компанија "ПорМедТек Ко" која спроводи пројекат.
Безбедност такве трансплантације између врста сада ће бити предмет истраживања даљим тестирањем на животињама, наведено је у саопштењу компаније, преноси агенција Кјодо.
Тим научника, међу којима који су и чланови биотехнолошке компаније "еГенесис", узгајао је свиње користећи ћелије са 10 различитих гена модификованих да спрече одбацивање од стране људског организма, наводи компанија.
Оплођене јајне ћелије, произведене у октобру коришћењем технологије клонирања, пресађене су у материцу сурогат мајке свиње, а три прасета су дошла на свет у недељу царским резом.
Када буде потврђено да расту, свиње ће бити дониране научним институтима у Јапану за коришћење у истраживању трансплантације органа другим животињама, као што су мајмуни, преноси Кјодо.
Како је навео оснивач "ПорМедТек-а" и водећи научник Хироши Нагашима у саопштењу, компанија се нада да ће у наредном периоду трансплантација ћелија и органа са животиње на човека, позната као ксенотрансплантација, пружити решење за недостатак донора органа.
Јапан тренутно има око 16.000 регистрованих пацијената који чекају на органе, а само око 3 процента их добије на годишњем нивоу, показују подаци Јапанске мреже за трансплантацију органа.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала