РУСИЈА

Кремљ: Русија ће правно гонити све који посегну за њеном имовином

Русија ће штитити своју имовину и правно гонити свакога ко за њом посегне, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући ситуацију са руском имовином коју је замрзнула ЕУ.
Sputnik
„Покушавају да покрену питање експропријације наших актива, наше имовине. То је задирање у приватну својину, то је противзаконита радња. Законски ћемо гонити све оне који имају везе са таквим одлукама, доношењем одлука и њиховом спровођењу. Русија ће штитити своје интересе“, нагласио је он.
Раније је Савет ЕУ одобрио одлуку о складиштењу профита од руске имовине за њихову даљу употребу у интересу Украјине.
Амбасадори Европске уније су се 29. јануара провизорно сложили око предлога Европске комисије да се приходи од реинвестирања замрзнутих средстава Русије користе „за обнову Украјине“.
Европска комисија је у децембру доставила Савету ЕУ на одобрење директиву која, као први корак у процесу конфисковања прихода од реинвестирања руске имовине, подразумева обавезу да се такав приход стави на посебан банковни рачун. Након тога се очекује да ће овај новац бити подложан европским порезима близу 100 одсто. Планирано је да се порески приходи директно пребацују у буџет ЕУ. На тај начин ће се средства повлачити за даљу употребу по дискреционом праву ЕК (на пример, за финансирање програма подршке Украјини). Ова директива за сада не предвиђа конфисковање саме руске финансијске имовине. Тренутно је у ЕУ замрзнуто око 200 милијарди евра суверених актива Русије.
РУСИЈА
Захарова: Одговор Москве на крађу руске имовине биће жесток
Погледајте и:
Коментар