- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Велика пљачка! Брисел одобрио да профит од замрзнуте руске имовине иде Украјини

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Европске уније испред зграде Европског савета у Бриселу
Заставе Европске уније испред зграде Европског савета у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2024
Пратите нас
Савет Европске уније одобрио је резолуцију која ће обезбедити правни основ за коришћење профита од замрзнуте руске имовине за Украјину, наводи се у саопштењу Савета.

„Савет је данас усвојио одлуку и резолуцију – оне дефинишу обавезе централних депозитара хартија од вредности који држе средства и резерве Централне банке Русије које су имобилисане услед рестриктивних мера ЕУ“, наводи се у саопштењу.

Како се објашњава, Савет је донео одлуку да централни депозитари, који држе имовину руске Централне банке у вредности већој од милион евра, треба посебно да обрачунавају ванредни салдо готовине акумулиран као резултат рестриктивних мера ЕУ, као и да држе те приходе на посебним рачунима.
„Поред тога, депозитарима је забрањено да располажу стеченом добити“, истиче се у саопштењу.

Та одлука омогућава Савету да донесе одлуку „о могућем финансијском доприносу у буџет ЕУ од тог профита за подршку Украјине и њену обнову и реконструкцију у каснијој фази“, закључује се.

Агенција „Блумберг“ раније је саопштила да земље Г7 и Европска унија разматрају могућност да искористе преко 250 милијарди долара замрзнуте имовине руске Централне банке за финансирање обнове Украјине.
Учесници самита ЕУ су 1. фебруара одобрили предлог Европске комисије који подразумева коришћење прихода од замрзнуте суверене имовине Русије за делимично финансирање програма буџетске помоћи Украјини од 50 милијарди евра за период до 2027.
Централна банка Русије - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
РУСИЈА
Западни медији: ЕУ се плаши одговора Русије у случају конфисковања њене имовине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала