Специјална операција у Украјини

Обавештајна служба Украјине упозорава: Спрема се удар на Зеленског - Мајдан 3

Комитет за обавештајне послове при председнику Украјине Владимиру Зеленском очекује да ће на пролеће доћи до покушаја свргавања шефа државе, чији ће легитимитет бити доведен у питање.
Sputnik
„Специјална операција „Мајдан-3“ ће достићи врхунац у марту-мају 2024. године“, наводи се у саопштењу комитета, објављеном на Телеграм каналу
Главне обавештајне управа (ГУР) при Министарству одбране Украјине.
Како је саопштено из комитета, у наредним недељама биће „покушаја подстицања сукоба, како унутар Украјине, тако и у другим деловима света“, а легитимитет Зеленског после 20. маја може бити доведен у питање. Комитет такође тврди да је план да се ситуација у Украјини дестабилизује половином јуна, а затим да се нанесе војни пораз Кијеву на истоку земље.
Операција ће, наводно, бити изведена тако да „сви буду посвађани, укључујући и представнике политичког врха”, посејана паника, „забијен клин између војске и цивила” и поремећена мобилизација. С тим у вези, комитет је позвао грађане и западне партнере да појачају мере безбедности.
У Украјини се активно расправља о питању легитимитета власти у одсуству парламентарних и председничких избора, који се не могу одржати за време ванредног стања. Раније је бивши амбасадор земље у Великој Британији Вадим Пристајко признао да су западни партнери Кијева забринути тиме што би ускоро председничка овлашћења Зеленског могла да престану. Лидери опозиционих партија „Европска солидарност“ и „Баткившчина“ Петра Порошенка и Јулије Тимошенко дошли су на идеју о стварању коалиционе владе како би спречила криза легитимитета. Посланик опозиције Александар Дубински тврди да Зеленском престају уставна овлашћења у ноћи 21. маја.
Погледајте и:
Коментар