- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Обавештајна служба Украјине упозорава: Спрема се удар на Зеленског - Мајдан 3

© Sputnik / Andrey Stenin / Уђи у базу фотографијаАрхивска фотографија. Протест на Тргу Независности (Мајдан Незалежности) у Кијеву.
Архивска фотографија. Протест на Тргу Независности (Мајдан Незалежности) у Кијеву. - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2024
Пратите нас
Комитет за обавештајне послове при председнику Украјине Владимиру Зеленском очекује да ће на пролеће доћи до покушаја свргавања шефа државе, чији ће легитимитет бити доведен у питање.
„Специјална операција „Мајдан-3“ ће достићи врхунац у марту-мају 2024. године“, наводи се у саопштењу комитета, објављеном на Телеграм каналу
Главне обавештајне управа (ГУР) при Министарству одбране Украјине.
Како је саопштено из комитета, у наредним недељама биће „покушаја подстицања сукоба, како унутар Украјине, тако и у другим деловима света“, а легитимитет Зеленског после 20. маја може бити доведен у питање. Комитет такође тврди да је план да се ситуација у Украјини дестабилизује половином јуна, а затим да се нанесе војни пораз Кијеву на истоку земље.
Операција ће, наводно, бити изведена тако да „сви буду посвађани, укључујући и представнике политичког врха”, посејана паника, „забијен клин између војске и цивила” и поремећена мобилизација. С тим у вези, комитет је позвао грађане и западне партнере да појачају мере безбедности.
У Украјини се активно расправља о питању легитимитета власти у одсуству парламентарних и председничких избора, који се не могу одржати за време ванредног стања. Раније је бивши амбасадор земље у Великој Британији Вадим Пристајко признао да су западни партнери Кијева забринути тиме што би ускоро председничка овлашћења Зеленског могла да престану. Лидери опозиционих партија „Европска солидарност“ и „Баткившчина“ Петра Порошенка и Јулије Тимошенко дошли су на идеју о стварању коалиционе владе како би спречила криза легитимитета. Посланик опозиције Александар Дубински тврди да Зеленском престају уставна овлашћења у ноћи 21. маја.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала