Специјална операција у Украјини

Чешки председник: Европа разматра пружање помоћи Украјини без слања трупа

Европа разматра пружање помоћи Украјини на нове начине без слања борбених трупа у ову земљу, саопштио је чешки председник Петр Павел на конференцији за новинаре после састанка са француским председником Емануелом Макроном.
Sputnik
„Залажем се за то да тражимо нове начине, укључујући сталну дискусију о могућем присуству у Украјини на различите начине и у различитим облицима. Постоји читав низ ових начина. Мислим да је дебата већ почела. Не ради се о слању борбених трупа у Украјину, јер се тако заиста може да прећи замишљена ‘црвена линија’“, рекао је Павел.
Као пример навео је могуће слање мисије за обуку у Украјину, која би обучавала војнике Оружаних снага Украјине. Сада се то дешава на територији других земаља, али Украјина је, како је истакао председник, суверена држава и таква помоћ, према његовим речима, није у супротности ни са једном међународном нормом.
„Само од нас зависи који ћемо облик помоћи изабрати ако останемо у границама неборбеног учешћа“, објаснио је Павел.
Он је додао да Чешка и Француска имају исте ставове о ситуацији у Украјини.
„Европа мора да игра велику улогу у пружању помоћи Украјини и одвраћању Русије од наставка рата“, рекао је председник. Он је истакао да је неопходно деловати у оквиру међународног права.
Подсетимо, председник Француске је крајем фебруара, на прес конференцији после састанка посвећеног подршци Украјине, изјавио да се не може искључити могућност слања снага у Украјину, мада о томе нема консензуса међу европским лидерима.
У Кремља су након тога поручили да у случају уласка западних снага у Украјину неће бити реч о вероватноћи, већ о неизбежности директног сукоба Русије и НАТО.
Погледајте и:
Коментар