- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Чешки председник: Европа разматра пружање помоћи Украјини без слања трупа

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINПредседник Чешке Петр Павел
Председник Чешке Петр Павел - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Пратите нас
Европа разматра пружање помоћи Украјини на нове начине без слања борбених трупа у ову земљу, саопштио је чешки председник Петр Павел на конференцији за новинаре после састанка са француским председником Емануелом Макроном.
„Залажем се за то да тражимо нове начине, укључујући сталну дискусију о могућем присуству у Украјини на различите начине и у различитим облицима. Постоји читав низ ових начина. Мислим да је дебата већ почела. Не ради се о слању борбених трупа у Украјину, јер се тако заиста може да прећи замишљена ‘црвена линија’“, рекао је Павел.
Као пример навео је могуће слање мисије за обуку у Украјину, која би обучавала војнике Оружаних снага Украјине. Сада се то дешава на територији других земаља, али Украјина је, како је истакао председник, суверена држава и таква помоћ, према његовим речима, није у супротности ни са једном међународном нормом.
„Само од нас зависи који ћемо облик помоћи изабрати ако останемо у границама неборбеног учешћа“, објаснио је Павел.
Он је додао да Чешка и Француска имају исте ставове о ситуацији у Украјини.
„Европа мора да игра велику улогу у пружању помоћи Украјини и одвраћању Русије од наставка рата“, рекао је председник. Он је истакао да је неопходно деловати у оквиру међународног права.
Подсетимо, председник Француске је крајем фебруара, на прес конференцији после састанка посвећеног подршци Украјине, изјавио да се не може искључити могућност слања снага у Украјину, мада о томе нема консензуса међу европским лидерима.
У Кремља су након тога поручили да у случају уласка западних снага у Украјину неће бити реч о вероватноћи, већ о неизбежности директног сукоба Русије и НАТО.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала